Prognoza agrometeo 31 august – 6 septembrie: deficit de umiditate in sol pe suprafete agricole extinse

Facebook
Twitter

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei 31 august – 6 septembrie va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12…26°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si 18…28°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21…34°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 3…21°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si local de caderi de grindina.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 31 august – 6 septembrie

In cultura neirigata de porumb, continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Maramures si Banat, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Oltenia si Transilvania, sudul Crisanei, izolat in centrul, estul si sud-estul Dobrogei, vestul, sud-estul, estul si nordul Munteniei.

In cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei, vestul Crisanei, nordul Olteniei, centrul, sud-estul si local in sudul Transilvaniei, izolat in sudul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare si local apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 31 august – 6 septembrie

Ca urmare, pe terenurile agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele vegetative ale plantelor vor fi stanjenite, inregistrandu-se ingalbenirea sau uscarea prematura a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, izolat fiind posibila deprecierea starii de vegetatie, indeosebi la culturile tardive. De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate.

La floarea-soarelui se va inregistra faza de maturitate deplina (30-100%), extinzandu-se lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a tarii.

In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, cultura de porumb se va afla la maturitatea in lapte (80-100%), ceara (50-100%) si deplina (30-100%), precum si inceputul recoltarii.

Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea, in aproape toate bazinele specializate.

La pomii fructiferi si vita de vie se vor continua cresterea si coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltarea la soiurile de consum.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc) se vor desfasura in bune conditii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 31 august – 6 septembrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE