Prognoza agrometeo 26 – 31 august: seceta pedologica in cultura neirigata de porumb

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, in intervalul 26 – 31 august va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 15…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…37°C, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 5…23°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiuni.

Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in jumatatea de nord a tarii vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 – 31 august

In cultura neirigata de porumb, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si local extrema) in Maramures si Banat, cea mai mare parte a Moldovei, Olteniei si Transilvaniei, sudul Crisanei, izolat in centrul, estul si sud-estul Dobrogei, vestul, sud-estul si nordul Munteniei.

Rezerva de umiditate din sol va inregistra valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Dobrogea, in vestul Crisanei, nordul Olteniei, centrul, sud-estul si local in sudul Transilvaniei, izolat in sudul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 26 – 31 august

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere, dezvoltare si maturare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura mai intens, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.

Cultura de floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate in ceara si deplina (30-100%), precum si recoltare, indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea in lapte, ceara si deplina (20-100%) la nivelul intregii tari. La hibrizii timpurii si extratimpurii se vor continua lucrarile de recoltare.

In toate bazinele de cultura, la sfecla de zahar se vor semnala ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina.

Cultura de cartof va parcurge cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea, in aproape toata tara.

La speciile pomicole se vor inregistra cresterea si coacerea rodului, acumularea zaharurilor, precum si recoltarea esalonata a fructelor, in functie de atingerea maturitatii tehnologice.

In toate podgoriile, la vita de vie se vor inregistra cresterea boabelor si acumularea zaharurilor, precum si coacerea si inceputul recoltarii la soiurile timpurii de masa.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc) se vor efectua pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 26 – 31 august

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor;
  • Pregatirea suprafetelor agricole in vederea insamantarilor de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidari, etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE