Prognoza agrometeo 11 octombrie – 17 noiembrie: seceta pedologica puternica

Facebook
Twitter

Perioada 11 octombrie – 17 noiembrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, pe aproape intreg teritoriul agricol, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 2…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8…20°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va situa intre -4…12°C la nivelul intregii tari, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in estul Transilvaniei, izolat fiind conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 5…15°C in zonele de campie, limite favorabile parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna semanate in epoca optima.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 octombrie – 17 noiembrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica), local in estul si izolat in nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 11 octombrie – 17 noiembrie

Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie pe ansamblu normala a proceselor biologice la speciile de toamna, iar in zonele depresionare, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si buna, respectiv medie si slaba in culturile infiintate in afara epocii optime, precum si pe arealele unde se inregistreaza deficite de umiditate in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra fazele de germinare, rasarire si aparitie a frunzei a treia (10-100%). Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile semanate in perioada optima aflate in faza de infratire (10-50%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapita va parcurge rasarirea (75-100%), aparitia primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzirea (6-11 frunze).

La cultura de sfecla de zahar din centrul si nordul tarii se vor finaliza lucrarile de recoltare.

In toate plantatiile, la speciile pomi-viticole se vor continua maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, local fiind posibila declansarea fazei de repaus vegetativ.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, semanat, fertilizari) se vor desfasura in conditii bune.

Recomandari de specialitate pentru perioada 11 octombrie – 17 noiembrie

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor adanci de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna semanate in perioada optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE