Prognoza agrometeo 30 octombrie – 3 noiembrie: ploi locale in cea mai mare parte a regiunilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, pe aproape intreg teritoriul agricol, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 2…13°C in primele zile, limite apropiate de normalul perioadei si -2…10°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…16°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -8…9°C, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi cuprinsa intre 4…14°C indeosebi in zonele de campie, limite optime desfasurarii proceselor vegetative la culturile de rapita, orz si grau de toamna insamantate in epoca optima.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a regiunilor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in centrul si nordul tarii, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 30 octombrie – 3 noiembrie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in estul si izolat in nord-estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 30 octombrie – 3 noiembrie

Ritmurile de vegetatie la cerealierele de toamnǎ se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptand zonele depresionare centrale si nordice, precum si pe terenurile agricole cu deficite de apa in sol, unde procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

Culturile de orz si grau de toamna semanate pana in prezent se vor afla in fazele de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze (10-100%).

Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor semnala rasarirea (40-100%) si cresterea aparatului foliar (4-9 frunze), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta in general buna si medie, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima.

Sfecla de zahar ajunsa la maturitatea tehnologica se va recolta in continuare, local fiind posibila finalizarea acestor lucrari.

In majoritatea plantatiilor pomi-viticole se vor inregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor desfasura pe ansamblu in conditii optime.

Recomandari de specialitate pentru perioada 30 octombrie – 3 noiembrie

  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
  • Finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE