Prognoza agrometeo 21 – 26 octombrie: ritmurile de dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai intens

Facebook
Twitter

In perioada 21 – 26 octombrie va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 6…21°C, mai ridicata cu 1…10°C in raport cu mediile climatologice, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va incadra intre 10…27°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 1…14°C la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile nordice si centrale.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 8…22°C, limite favorabile parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la speciile de toamna semanate in epoca optima.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 21 – 26 octombrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema), in cea mai mare parte a Moldovei, local in sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat in centrul si estul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul si sud-vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 21 – 26 octombrie

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de toamna, procesele vegetative vor evolua normal in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, iar pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai intens.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea (70-100%), rasarirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%).

Rapita isi va continua rasarirea (30-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la infrunzire (4-7 frunze).

In aproape toata tara, la sfecla de zahar aflata la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Pomii fructiferi si vita-de-vie vor inregistra maturarea lemnului/coardelor, precum si caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare.

Ca urmare, lucrarile agricole de toamna se vor efectua, in general normal, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate pentru perioada 21 – 26 octombrie

  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
  • Urgentarea pregatirii patului germinativ si continuarea semanatului la culturile de toamna in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE