Prognoza agrometeo 26 septembrie – 2 octombrie: ritmurile de vegetatie evolueaza in conditii bune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala de la inceputul intervalului 26 septembrie – 2 octombrie va intra intr-un proces de racire, in cea mai mare parte a regiunilor, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10…20°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si 5…16°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12..25°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -2…15°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, fiind conditii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 10…20°C, optim continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii primelor faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire, la culturile infiintate pana in prezent.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale insotite de intensificari temporare ale vantului, indeosebi in sudul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie

Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania, local in nordul, nord-vestul, nord-estul si centrul Moldovei, nordul, nord-vestul si centrul Munteniei, nordul Olteniei.

In Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie

In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere si maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura mai lent, indeosebi pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica. Totodata, la culturile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima, ritmurile de vegetatie vor evolua in conditii bune, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

In majoritatea regiunilor agricole, la cultura de floarea-soarelui aflata in faza de maturitate deplina (100%), se vor extinde si chiar definitiva lucrarile de recoltare.

Sub aspect fenologic, la hibrizii semitardivi si tardivi de porumb se va finaliza faza de maturitate in ceara (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) in toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua si chiar extinde lucrarile de recoltare.

Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cartoful ajuns la maturitate tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala acumularea zaharurilor, maturarea rodului/lemnului, precum si recoltarea la soiurile de masa si cele timpurii.

Rapita si orzul de toamna infiintate pana la aceasta data vor inregistra fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-50%), extinzandu-se suprafetele insamantate in cea mai mare parte a tarii.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura normal, acestea fiind intrerupte temporar, doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat in stratul de sol 0-20 cm/ogor;
  • Pregatirea terenurilor si insamantarea culturilor de toamna (rapita, orz si grau de toamna) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna
    aprovizionare cu apa a solului;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE