Prognoza agrometeo 11 – 17 iulie: stare de vegetatie slaba a plantelor, pe terenurile cu deficite de apa in sol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La inceputul intervalului 11 – 17 iulie va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, chiar caniculara indeosebi in zonele sudice si vestice, dupa care va intra intr-un proces de racire, aceasta devenind normala pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 19…30°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C si 15…26°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 23…38°C, in majoritatea regiunilor.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 7…22°C, in aproape toate zonele de cultura.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului in cea mai mare parte a tarii, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat vor fi posibile conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 – 17 iulie

Aprovizionarea cu apa in cultura de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole.

Deficite de umiditate se vor inregistra in centrul, estul si sud-estul Dobrogei, local in nord-vestul, nordul si vestul Banatului, izolat in sudul Crisanei si al Transilvaniei, sud-vestul Olteniei si nord-estul Moldovei, (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 11 – 17 iulie

In conditiile agrometeorologice mentionate, atat procesele de coacere si maturare la culturile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare vor fi intensificate, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer din primele zile ale intervalului, situate peste pragurile critice (30…32°C) de rezistenta a culturilor prasitoare, precum si in zonele afectate de seceta pedologica, se va inregistra ofilirea temporara, rasucirea frunzelor si deprecierea aparatului foliar (prin ingalbenire/uscare) in orele de amiaza.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Culturile de orz si grau de toamna vor parcurge maturitatea in ceara si deplina (10-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare, in aproape toata tara.

Rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (100%), aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) si recoltare, in toate regiunile agricole.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla in fazele de formare a calatidiului si inflorire (10-100%), la nivelul intregii tari.

Functie de data semanatului, la cultura de porumb se vor semnala aparitia paniculului (10-100%) si local, inflorirea si matasirea (10-50%), pe intreg teritoriul agricol.

In cea mai mare parte a bazinelor de cultura, sfecla de zahar va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, imbobocirea si inflorirea (20-100%), precum si cresterea tuberculilor (10-50%).

In toate plantatiile, la speciile pomicole se vor continua cresterea lastarilor, dezvoltarea si coacerea rodului, precum si recoltarea esalonata a fructelor, in functie de atingerea maturitatii de consum.

Vita de vie se va afla la cresterea lastarilor si a boabelor, in toate podgoriile. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de vara vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate pentru perioada 11 – 17 iulie

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea bolilor, daunatorilor precum si a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la speciile prasitoare;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE