Prognoza agrometeo 27 iunie – 3 iulie: procesele de maturare ale speciilor de toamna, intensificate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, perioada 27 iunie – 3 iulie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a tarii, chiar caniculara indeosebi in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 25…39°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va situa intre 12…24°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 27 iunie – 3 iulie

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Pe suprafete extinse din Oltenia si Dobrogea, local in sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, vestul, nordul si nord-vestul Banatului, izolat in sudul Crisanei, nord-estul Moldovei, vestul si sud-vestul Munteniei, continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema).

Gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si local puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Olteniei, local in centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului, sudul Crisanei si al Transilvaniei, nord-estul Moldovei, vestul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 27 iunie – 3 iulie

Pe fondul temperaturilor ridicate din aer, procesele de maturare ale speciilor de toamna vor fi intensificate, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa se vor desfasura in conditii bune in cea mai mare parte a teritoriului, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Uniformitatea si vigurozitatea culturilor de toamna infiintate in epoca optima se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologica. La culturile de porumb si floarea-soarelui, in regiunile unde temperatura maxima din aer se va situa peste limita biologica critica de rezistenta a plantelor (32°C), va fi posibila semnalarea fenomenului de rasucire si ofilire temporara a frunzelor in orele de amiaza, indeosebi pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in perioada optima se vor afla la maturitatea in lapte si ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in vestul, sudul si sud-estul tarii se va semnala maturitatea deplina (10-30%), totodata continuandu-se recoltarea la orzul de toamna. Culturile intarziate fenologic vor parcurge fazele de inflorire (30-100%) si maturitate in lapte (10-100%).

Rapita isi va continua formarea boabelor in silicve si maturitatea deplina (10-100%), iar izolat, in zonele de campie se va declansa recoltarea.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge cresterea aparatului foliar si formarea capitulului (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local in jumatatea de sud a tarii se va semnala inceputul infloririi (10-30%).

Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul se va afla la infrunzire (8-19 frunze) in majoritatea regiunilor. Izolat, la hibrizii extratimpurii si timpurii din extremitatea de sud a tarii va fi posibila declansarea aparitiei paniculului.

La sfecla de zahar vor predomina cresterea aparatului foliar si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (20-100%), in toate bazinele specializate.

Cultura de cartof va inregistra cresterea lastarilor laterali, tuberizarea (25-100%) si inflorirea (10-100%), la nivelul intregii tari.

Pomii fructiferi vor parcurge predominant formarea/cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea, iar la soiurile de cires, cais, visin aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea.

In toate podgoriile, vita de vie isi va continua cresterea lastarilor, inflorirea, precum si formarea/cresterea boabelor la soiurile de masa.

Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, etc.).

Recomandari de specialitate pentru perioada 27 iunie – 3 iulie

  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare la speciile pomi-viticole;
  • Combaterea bolilor, daunatorilor precum si a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile de primavara;
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomi fructiferi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE