Prognoza agrometeo 24 – 29 iunie: vreme caniculara, dar si ploi locale sub forma de aversa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 24 – 29 iunie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pe aproape intreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 25…36°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…22°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, dar si torențiale, acestea fiind insoţite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantitaţile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 24 – 29 iunie

In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a țarii. Conținutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), pe suprafețe extinse din Dobrogea, Oltenia, local in sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, vestul, nordul si nord-vestul Banatului, izolat in sudul Crisanei, nord-estul si estul Moldovei, vestul si sud-vestul Munteniei.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si local puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Olteniei, local in centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului, sudul Crisanei si al Transilvaniei, nord-estul si estul Moldovei, vestul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole pentru perioada 24 – 29 iunie

Pe fondul temperaturilor ridicate din aer, procesele de maturare ale speciilor de toamna vor fi intensificate, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa se vor desfasura in condiţii bune in cea mai mare parte a teritoriului, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Uniformitatea si vigurozitatea culturilor de toamna infiinţate in epoca optima se va menţine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologica.

La culturile de porumb si floarea-soarelui, in regiunile unde temperatura maxima din aer se va situa peste limita biologica critica de rezistenţa (32°C) a plantelor, va fi posibila semnalarea fenomenului de rasucire si ofilire temporara a frunzelor in orele de amiaza, indeosebi pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in perioada optima se vor afla la maturitatea in lapte si ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in vestul, sudul si sud-estul ţarii se va semnala maturitatea deplina (10-30%), totodata continuandu-se recoltarea la orzul de toamna. Culturile intarziate fenologic vor parcurge fazele de inflorire (30-100%) si maturitate in lapte (10-100%).

Rapiţa isi va continua formarea boabelor in silicve si maturitatea deplina (10-100%), iar izolat, in zonele de campie se va declansa recoltarea.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge cresterea aparatului foliar si formarea capitulului (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local in jumatatea de sud a ţarii se va semnala inceputul infloririi (10-30%).

Funcție de data semanatului si precocitatea hibridului, porumbul se va afla la infrunzire (8-19 frunze) in majoritatea regiunilor. Izolat, la hibrizii extratimpurii si timpurii din extremitatea de sud a ţarii va fi posibila declansarea apariţiei paniculului.

La sfecla de zahar vor predomina cresterea aparatului foliar si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (20-100%), in toate bazinele specializate.

Cultura de cartof va inregistra cresterea lastarilor laterali, tuberizarea (25-100%) si inflorirea (10-100%), la nivelul intregii ţari.

Pomii fructiferi vor parcurge predominant formarea/cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea, iar la soiurile de cires, cais, visin aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea.

In toate podgoriile, viţa de vie isi va continua cresterea lastarilor, inflorirea, precum si formarea/cresterea boabelor la soiurile de masa.

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, etc.).

Recomandari de specialitate pentru perioada 24 – 29 iunie

  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare la speciile pomi-viticole;
  • Combaterea bolilor, daunatorilor precum si a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile de primavara;
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomi fructiferi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE