Vremea calda sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 17…27°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si 13…24°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 20…34°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 6…20°C, in aproape toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Sunt posibile ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 13 – 19 iunie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in sud-estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, centrul Transilvaniei si nord-vestul Banatului, continutul de apa din sol se va situe in limite scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).

Gradul de aprovizionare cu apa, in cultura de porumb, in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra izolat in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, nord-vestul Banatului si nord-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 13 – 19 iunie

Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toata tara. La speciile de toamna infiintate in epoca optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar in culturile tardive, precum si pe suprafetele agricole unde se vor semnala in continuare deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.

Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima isi vor continua inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%), precum si maturitatea in ceara (10-30%), pe majoritatea suprafetelor agricole. Culturile tardive se vor afla in fazele de inspicare si inflorire (10-100%).

Rapita se va afla la formarea silicvelor si a boabelor in silicve (40-100%), izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-25%).

Floarea-soarelui va parcurge fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (50-100%) si infrunzirea (7-21 frunze).

Cultura de porumb isi va continua dezvoltarea aparatului foliar (20-100%), in toate regiunile agricole.

Sfecla de zahar din principalele bazine specializate, va inregistra dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzirea (30-100%), precum si alungirea axei hipocotile (10-30%).

La cartof se vor semnala fazele de crestere a lastarilor laterali si tuberizare (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum, imbobocirea si inflorirea (10-50%).

La pomii fructiferi vor predomina infrunzirea, cresterea si dezvoltarea fructelor, precum si recoltarea la soiurile timpurii de cires si visin aflate la maturitatea de tehnologica.

In aproape toate podgoriile, vita de vie va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ, inflorirea si formarea/cresterea boabelor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune.

Lucrari de specialitate in perioada 13 – 19 iunie

  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, fertilizari);
  • Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole.