In prima parte a perioadei 3 – 7 ianuarie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal in cea mai mare parte a tarii, dupa care, vremea va intra intr-un proces de incalzire, aceasta devenind normala sub aspect termic, informeaza ANM.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -10…3°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…4°C si -7…5°C spre sfarsitul intervalului, apropiata de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -6…10°C, la scara intregii tari.
Temperatura minima a aerului se va situa intre -13…2°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol.
Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 3 – 7 ianuarie
Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In centrul, sud-estul si local in sudul Dobrogei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata).
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 3 – 7 ianuarie
In aceste conditii, la culturile agricole si la speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ, in aproape toate regiunile agricole. Totodata, pe terenurile cu strat de zapada discontinuu, superficial (sub 10 cm) sau chiar absent, pe fondul temperaturilor minime din aer scazute vor fi posibile vatamari ale aparatului foliar prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor.
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).
In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).
Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (araturi de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar.
Lucrari de specialitate in perioada 3 – 7 ianuarie:
- Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomiviticole;
- Administrarea ingrasamintelor minerale complexe pe baza de fosfor si potasiu la cerealierele de toamna infiintate in epoca optima.