Prognoza agrometeo 26 noiembrie – 1 decembrie: vreme rece si precipitatii mixte

Facebook
Twitter

Primele zile ale perioadei 26 noiembrie – 1 decembrie se vor caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o racire accentuata a vremii, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -2…11°C la inceputul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si -5…4°C in ultimele zile, mai scazuta cu 1…3°C in raport cu mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0…14°C, in cea mai mare parte a regiunilor.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -9…8°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii pentru producerea brumelor si a inghetului la suprafata solului.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) indeosebi in nordul, centrul si estul tarii, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toate regiunile agricole.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 noiembrie – 1 decembrie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In centrul si sudul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 26 noiembrie – 1 decembrie

Pe fondul regimului termic mai ridicat din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua in general normal, in majoritatea zonelor de cultura. In semanaturile infiintate in perioada optima, starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie, iar in culturile tardive, medie si slaba.

Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua rasarirea (50-100%), aparitia frunzei a treia (30-100%) si infratirea (10-50%), la nivelul intregului teritoriu agricol.

In functie de data semanatului, rapita se va afla in faza de dezvoltare a aparatului foliar (7-14 frunze), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

La speciile pomi-viticole din majoritatea plantatiilor vor predomina maturarea lemnului/coardelor, precum si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor. Local, in nordul si centrul tarii se va inregistra faza de repaus biologic.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.) se vor desfasura in bune conditii.

Lucrari de specialitate in perioada 26 noiembrie – 1 decembrie:

  • Finalizarea araturilor adanci de toamna, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale (fosfor si potasiu) la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Continuarea lucrǎrilor de intretinere in plantatiile pomicole si viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE