Prognoza agrometeo 3 – 8 iunie: ploi locale cu caracter de aversa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 3 – 8 iunie se va mentine un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13…26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in majoritatea regiunilor.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22…32°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 4…20°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, la inceputul perioadei, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice 3 – 8 iunie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Dobrogei si Banatului, sud-vestul si local in sudul, centrul si nord-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, estul Munteniei.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Seceta pedologica moderata si izolat puternica se va semnala pe suprafete extinse din Dobrogea, izolat in sud-vestul si estul Olteniei, nordul si nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei si nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole 3 – 8 iunie

Pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod normal, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor fi intensificate, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa in sol. Pe ansamblu, la speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar in culturile tardive, precum si pe suprafetele unde se vor semnala in continuare deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (60-100%), inflorirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte (10-50%), pe majoritatea suprafetelor agricole. Culturile tardive se vor afla in fazele de inspicare si inflorire (10-100%).

Rapita semanata pe unele suprafete din Transilvania, Dobrogea, Muntenia si Moldova va parcurge formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-25%).

Floarea-soarelui va inregistra fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzire (7-18 frunze).

La cultura de porumb se va definitiva rasarirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%).

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzire (10-100%), precum si inceputul alungirii axei hipocotile.

Fenologic, cartoful va inregistra fazele de rasarire (70-100%), crestere a lastarilor laterali si tuberizare (10-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum din Transilvania va fi posibila aparitia fazelor de imbobocire si inflorire (10-50%).

La pomii fructiferi se vor continua infrunzirea, cresterea si dezvoltarea fructelor, precum si recoltarea la soiurile timpurii de cires aflate la maturitatea de consum.

Vita de vie va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ, inflorirea si formarea/cresterea boabelor, in aproape toate podgoriile.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 3 – 8 iunie

  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, fertilizari);
  • Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole;
  • Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate in sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE