Prognoza agrometeo 8 – 13 iulie: vreme caniculara in vestul si sudul tarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 8 – 13 iulie va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, chiar caniculara in vestul si sudul tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 23…36°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului va oscila intre 9…23°C, in aproape toate zonele de cultura.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul. De asemenea, izolat vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 8 – 13 iulie

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara.

In sud-vestul Olteniei, centrul, estul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului, sudul Crisanei, nord-estul Moldovei, sudul si centrul Transilvaniei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 8 – 13 iulie

In conditiile agrometeorologice mentionate, atat procesele de coacere si maturare la culturile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare vor fi intensificate, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Culturile de orz si grau de toamna vor parcurge maturitatea in ceara si deplina (10-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare, in aproape toata tara.

Rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (100%), aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) si recoltare, in toate regiunile agricole.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla in fazele de formare a calatidiului si inflorire (10-100%), la nivelul intregii tari.

Functie de data semanatului, la cultura de porumb se vor semnala aparitia paniculului (10-100%) si local, inflorirea si matasirea (10-50%), pe intreg teritoriul agricol.

In cea mai mare parte a bazinelor de cultura, sfecla de zahar va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, imbobocirea si inflorirea (20-100%), precum si cresterea tuberculilor (10-50%).

In toate plantatiile, la speciile pomicole se vor continua cresterea lastarilor, dezvoltarea si coacerea rodului, precum si recoltarea esalonata a fructelor, in functie de atingerea maturitatii de consum.

Vita de vie se va afla la cresterea lastarilor si a boabelor, in toate podgoriile. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de vara vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate pentru perioada 8 – 13 iulie

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea bolilor, daunatorilor precum si a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la speciile prasitoare;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE