Sub aspect termic, in intervalul 22 – 27 iulie va predomina o vreme calduroasa in aproape toata tara, chiar caniculara, indeosebi in sudul si vestul tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 19…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26…38°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 11…24°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Se intrevad ploi cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22 – 27 iulie

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si local optime, in cea mai mare parte a tarii. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Banat, in nord-estul, estul si sudul Moldovei, izolat in sudul Crisanei si al Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 22 – 27 iulie

Ca urmare, temperaturile maxime din aer ridicate in orele de amiaza, situate frecvent peste limitele biologice critice de rezistenta ale plantelor (30…32°C) vor mentine fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor la prasitoare, precum si ingalbenirea frunzelor bazale, in special in zonele de campie din sudul si vestul tarii. Totodata, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, procesele vegetative ale culturilor de camp se vor desfasura mai intens.

La graul de toamna infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare in majoritatea regiunilor agricole, iar la cele intarziate fenologic se va definitiva maturitatea deplina (70-100%).

Cultura de rapita se va recolta pe ultimele suprafete agricole, la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui se va afla la inflorire si maturitatea ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica.

Cultura de porumb isi va continua aparitia paniculului (70-100%), inflorirea si matasirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte (10-60%) indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine buna si medie, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima, precum si pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

In toate bazinele specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (50-100%).

Cartoful pentru consum se va afla la formarea si cresterea tuberculilor, precum si vestejirea vrejilor la soiurile de vara, in cea mai mare parte a tarii.

In plantatiile pomicole se vor continua infrunzirea, cresterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal si acumularea zaharurilor in fructe, precum si recoltarea la cais, piersic, prun, mar, par.

In aproape toate podgoriile, la vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor/lastarilor, iar la soiurile extratimpurii si timpurii de masa, cresterea boabelor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor efectua in general in conditii normale.

Recomandari de specialitate pentru perioada 22 – 27 iulie

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, fertilizari, erbicidari, prasile manuale).
Share on Facebook