In intervalul 2 – 7 august va predomina o vreme mai calda decât in mod normal la nivelul intregii tari, chiar caniculara in zonele de câmpie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 19…33°C in toate regiunile agricole, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 27…39°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 11…27°C in cea mai mare parte a tarii, inregistrându-se frecvente nopti tropicale (Tmin > 20°C).

Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 2 – 7 august

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

In cea mai mare parte a Banatului, nordul si estul Moldovei, local in sud-vestul, sudul si izolat centrul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, sudul Crisanei, centrul si sud-estul Dobrogei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 2 – 7 august

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele de crestere si dezvoltare, precum si cele de maturare ale plantelor vor fi intensificate, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Totodata, se vor inregistra in continuare ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza la prasitoare, precum si izolat, fortari stadiale. Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele cu deficite de apa in sol.

In nordul si centrul tarii, cultura de grâu de toamna se va recolta pe ultimele suprafete agricole.

Floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (100%), continuându-se maturitatea in ceara (10-100%) si inceputul maturitatii depline (10-30%), indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

Sub aspect fenologic, la porumb se va finaliza aparitia paniculului (80-100%), plantele aflându-se predominant in fazele de inflorire, matasire si maturitate in lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii si timpurii se va semnala maturitatea in ceara (10-40%).

Sfecla de zahar va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful, cresterea tuberculilor si vestejirea vrejilor la soiurile de vara, in toate bazinele de cultura.

La pomii fructiferi, predominante vor fi cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun, mar, par) se vor continua lucrarile de recoltare.

In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de crestere/dezvoltare a boabelor si acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de consum, izolat se va semnala coacerea boabelor.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.), exceptând zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 2 – 7 august

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la grâul de toamna si fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamântarilor de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare si pomi-viticole, respectiv combaterea bolilor si daunatorilor, fertilizari, erbicidari.