Prognoza agrometeo 8-13 decembrie: ploi locale, dar si lapovita si ninsoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea calda sub aspect termic de la inceputul perioadei 8-13 decembrie va intra intr-un proces de racire, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3…11°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C si -5…5°C in restul intervalului, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -1…14°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -6…8°C in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) indeosebi in vestul, nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 8-13 decembrie

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra izolat in centrul, estul, nordul si nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului si estul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 8-13 decembrie

Ca urmare, la speciile de toamna, procesele vegetative vor evolua in general normal in aproape toata tara, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde se va inregistra starea de repaus biologic.

Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima isi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) si infratire (30-100%). La culturile tardive vor predomina rasarirea (70-100%) si aparitia frunzei a treia (50-100%).

La cultura de rapita din sudul, sud-estul si estul tarii se va semnala predominant infrunzirea (7-12 frunze).

Pomii fructiferi si vita de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (araturi adanci de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) se vor desfasura in general in bune conditii, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 8-13 decembrie

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in plantatiile pomicole si viticole;
  • Finalizarea araturilor adanci de toamna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE