Cum sa ne pregatim gradina pentru sezonul rece

Facebook
Twitter

Cu toate ca vremea este inca suficient de calda iar gerul nu si-a facut aparitia, acest lucru se va intampla in curand, si fiecare fermier trebuie sa se pregateasca pentru sezonul rece. O gradina, indiferent ca este de flori sau de legume, va avea nevoie de anumite pregatiri inaintea de venirea iernii, pentru a asigura o recolta cat mai bogata anul viitor.

In mod normal, pregatirile de iarna trebuie facute in momentul in care temperaturile scad la 6-7 grade Celsius noaptea, insa daca acest lucru nu este posibil este necesar sa incepem pregatirea de iarna inainte de venirea inghetului.

Pregatirea gradinii pentru iarna nu necesita foarte mult timp si toate operatiunile se pot realiza in cel mult doua zile de munca sau chiar mai putin, in functie de dimensiunile gradinii. Cu toate acestea, pregatirile pentru iarna sunt foarte importante si daca sunt facute corespunzator, ne vor asigura o recolta multumitoare pentru anul urmator. Iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont:

Realizarea unui mic bilant

Inainte de a incepe pregatirile propriu-zise, este foarte indicat sa facem o mica evaluare a gradinii si sa ii observam evolutia/involutia de anul acesta. Astfel, putem identifica plantele care au dat un randament bun si pe cele care nu au fost atat de productive. Facand acest lucru, putem sa dezvoltam o gradina mult mai productiva anul viitor, punand accent pe plantele sau soiurile care dau cel mai bun randament in gradina noastra.

De asemenea, acum este momentul sa ne gandim la noi plante sau soiuri de plante pe care vrem sa le plantam anul viitor, si sa le alegem locatia exacta de plantare. Acest lucru ne va ajuta sa fim mai organizati cand va veni timpul plantarii si sa dezvoltam o gradina mult mai productiva.

Curatenia generala

Urmatorul pas in pregatirea gradinii pentru iarna este efectuarea unei curatenii generale. Cand facem acest lucru, este important sa adunam toate frunzele, buruienile uscate si alte resturi vegetale din gradina, pentru ca acestea inca pot atrage anumiti daunatori sau alte tipuri de boli care ne vor afecta viitoarea plantatie.

Dupa ce strangem toate resturile vegetale, ne va fi mult mai usor sa inspectam solul si sa plivim gradina, pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor.

Aplicarea ingrasamantului

Acum este perioada ideala pentru a fertiliza solul inca o data inainte de venirea inghetului. Chiar daca solul nu mai beneficiaza de aceeasi umiditate ca in lunile mai calduroase, perioada de stagnare ii va asigura suficient timp pentru a asimila ingrasamantul.
Cei mai indicati fertilizatori sunt ingrasamintele bogate in fosfor, azot sau potasiu. In cazul in care dorim o gradina 100% bio, putem folosi fertilizatori naturali, precum gunoiul de grajd sau compost.

Pregatirea echipamentelor folosite in gradina

Gerul poate afecta echipamentele din gradina si de aceea este important sa le asiguram corespunzator pentru iarna. Prin urmare, va trebui sa strangem toate furtunele, aspersoarele sau pompele de apa si sa le depozitam intr-un loc ferit de inghet. Acelasi lucru se aplica si pentru ghivecele in care am avut plantele anuale, acestea trebuind golite de pamant, spalate si depozitate in acelasi loc ferit de inghet.

Echipamentele care nu pot fi depozitate trebuie asigurate de asemenea si trebuie pregatite pentru sezonul rece. In perioada inghetului, tevile de apa pot suferi avarii insemnate si de aceea este necesar sa le invelim cu materiale termoizolante. In cazul in care nu avem astfel de materiale la indemana, se poate folosi si un material textil cat mai gros.

Plantarea bulbilor

Daca avem o gradina de flori sau o gradina mixta (flori/legume), acum este momentul sa plantam si bulbii pentru florile de primavara. Lalelele, brandusele, zambilele sau narcisele sunt cele mai populare flori din aceasta categorie, iar bulbii vor putea face fata temperaturilor scazute.

In mod normal, patura de zapada ar trebui sa protejeze bulbii impotriva inghetului, insa daca zapada nu va fi suficienta, acestia vor ingheta. De aceea, este indicat sa intervenim noi in protejarea plantelor si le acoperim cu frunze uscate sau cu crengute de brad. Astfel, ele vor beneficia de temperaturi constante pe perioada sezonului rece si vor fi ferite de inghet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE