Atentie, fermieri: precipitatii insemnate cantitativ si vreme tot mai rece

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va deveni din ce in ce mai rece, in urmatoarele doua saptamani, in majoritatea regiunilor tarii, in timp ce precipitatiile mai ales sub forma ploi si lapovita, dar si de ninsoare (in special la munte), isi vor face simtita prezenta, potrivit prognozei ANM valabila in intervalul 27 noiembrie – 10 decembrie.

BANAT

In Banat, intervalul va debuta cu o vreme mai rece decat in mod obisnuit la sfarsit de noiembrie, media valorilor maxime urmand a fi de 4 grade, iar a celor minime intre de—4 si—2 grade. Ulterior, vremea se va incalzi usor, astfel ca in zilele de 29 si 30 noiembrie se va inregistra o medie regionala a valorilor maxime de 8 — 9 grade si minime de doua grade. Dupa acest interval se intrevede o noua racire, ce va aduce regimul termic usor sub normalul perioadei. Temperaturile maxime din 3 si 4 decembrie vor fi, in medie, de numai un grad, pana la doua grade, iar cele minime in jur de—4 grade. Spre finalul intervalului de prognoza sunt estimate valori termice maxime in medie de 4 — 5 grade si minime in jur de—1 grad. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie, cand si cantitatile de apa vor putea fi insemnate.

CRISANA

In Crisana, in primele doua zile ale intervalului de prognoza, regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regionala a maximelor de 4 grade si a minimelor de la—4 la—2 grade. Vremea se va incalzi, ulterior, iar in zilele de 29 si 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade si nocturne de pana la doua grade. Dupa aceste zile, vremea se va raci, mai accentuat in 3 si 4 decembrie, cand se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1 — 2 grade si minime cuprinse intre—5 si—4 grade. Pana spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime in medie de 3 — 4 grade si minime in jur de—2 grade. Vor fi precipitatii pe arii extinse spre finalul primei saptamani de prognoza (30 noiembrie — 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile si cantitati insemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa, urmand sa creasca dupa data de 8 decembrie.

TRANSILVANIA

In Transilvania, in primele zile ale intervalului, temperatura va scadea, vremea urmand sa devina rece pentru sfarsitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2 — 3 grade, iar a celor minime intre—5 si—2 grade, cu posibilitatea inregistrarii unor valori termice mai scazute in noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), in depresiunile din estul regiunii. In data de 30 noiembrie se va incalzi usor, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa in jurul valorii de un grad. Racirea treptata estimata dupa data de 2 decembrie se va concretiza in temperaturi maxime, in medie, de 0 — 2 grade si minime ce vor cobori in a doua saptamana la—6 grade. Vor fi precipitatii local insemnate cantitativ in primele doua zile si in intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa, urmand sa creasca usor dupa data de 8 decembrie.

MARAMURES

In Maramures, pana pe 2 decembrie, se vor inregistra temperaturi maxime, in medie regionala, de 3 — 4 grade si minime intre—4 si—2 grade. Doar in ziua de 30 noiembrie se va produce o usoara incalzire, ce se va materializa prin valori de temperatura maxime de 6 — 7 grade si minime de 1 — 2 grade. Dupa 3 decembrie este prognozata o racire a vremii, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea spre zero grade in ziua de 4 decembrie, iar ulterior, pana spre finalul intervalului, va fi de 1 — 2 grade. Temperaturile minime vor fi in jur de—3 grade, cu posibilitatea inregistrarii unor temperaturi mai scazute in intervalul 5-7 decembrie. De asemenea, vor mai fi precipitatii in prima zi si in perioada 30 noiembrie — 3 decembrie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, urmand sa creasca spre finalul intervalului.

MOLDOVA

In Moldova, intervalul va debuta cu un proces de racire, ce va insemna maxime la nivelul regiunii de 2 — 4 grade si minime de la—1 la zero grade. La mijlocul saptamanii (in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie) vremea se va incalzi usor, astfel media regionala a temperaturilor maxime va urca la 6 — 8 grade, iar minimele din dimineata zilei de 1 decembrie vor fi in jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi in scadere, astfel ca media valorilor maxime va fi de 2 — 4 grade, iar a celor minime intre—4 si—2 grade, caracterizand un regim termic apropiat de cel normal pentru inceputul lunii decembrie. Precipitatiile vor fi insemnate cantitativ in primele doua zile si in intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. Dupa aceste intervale, probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, urmand sa creasca usor dupa data de 8 decembrie.

DOBROGEA

In Dobrogea, la inceputul primei saptamani, vremea se va raci, astfel ca media maximelor se va situa in jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2 — 3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi in crestere si, in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, valorile diurne vor oscila in jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9 — 10 grade. Dupa data de 2 decembrie, vremea se va raci din nou, iar in cea de-a doua saptamana media valorilor maxime va fi de 6 — 8 grade, iar a celor minime de la zero la 3 grade. Vor fi ploi mai insemnate cantitativ in primele doua zile, dar si in intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. In a doua jumatate a intervalului, probabilitatea pentru precipitatii va fi in general redusa.

MUNTENIA

In Muntenia, in primele doua zile ale intervalului, temperatura aerului va fi in scadere pana la valori ale maximelor, in medie regionala, ce se vor situa in jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi in scadere pana spre mijlocul acestei saptamani, cand media acestora va fi cuprinsa intre—3 si—2 grade. Pana in data de 1 decembrie, vremea se va incalzi, media valorilor diurne va fi in jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou in scadere, iar, in a doua jumatate a intervalului, media maximelor va fi de 5 — 6 grade, iar a minimelor intre—3 si—1 grad. Precipitatii insemnate cantitativ vor fi in primele doua zile, dar si in intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa in a doua saptamana, cu tendinta de crestere dupa data de 8 decembrie.

OLTENIA

In Oltenia, variatiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe intreg parcursul intervalului de prognoza. Pana spre sfarsitul primei saptamani maximele termice vor fi, in medie regionala, de 5 — 7 grade, apoi va surveni o usoara scadere a temperaturii, iar in a doua jumatate a intervalului media regionala a valorilor diurne va fi de 3 — 5 grade. Temperaturile minime vor fi in scadere pana la mijlocul primei saptamani, cand se vor inregistra valori in jurul a—2 grade. Dupa acest interval va fi o crestere a valorilor nocturne si, pana la sfarsitul primei saptamani, acestea vor fi, in medie, de la un grad la 4 grade. La inceputul celei de-a doua saptamani, minimele vor marca o scadere usoara pana la medii de la—4 la—2 grade. Precipitatii insemnate cantitativ vor fi in primele doua zile ale intervalului de anticipatie, dar si in perioada 30 noiembrie — 3 decembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere spre sfarsitul celei de-a doua saptamani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE