Prognoza agrometeo 25-30 noiembrie: racire treptata a vremii pe intreg teritoriul agricol

Facebook
Twitter

In primele zile ale perioadei 25-30 noiembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, se va produce o racire treptata a vremii, aceasta devenind normala, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 1…12°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si -3…6°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 2…14°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va situa intre -7…9°C la nivelul intregii tari, fiind conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in aproape toate regiunile agricole, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in zonele nordice si centrale sunt posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi spre sfarsitul intervalului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 25-30 noiembrie

In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa al solului pe profilul 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Local in estul si izolat in nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul Crisanei, se va semnala seceta pedologica moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 25-30 noiembrie

Pe fondul regimului termic din aer mai ridicat decat in mod obisnuit, la speciile de toamna procesele de crestere si dezvoltare se vor desfasura in general normal pe majoritatea suprafetelor agricole ale tarii si usor mai lent in zonele depresionare.

Totodata, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile cu deficite de apa in sol din sud-estul si vestul tarii.

Culturile de orz si grau de toamna insamantate in perioada optima vor parcurge infrunzirea si infratirea (10-100%). In semanaturile infiintate dupa 20 octombrie se vor inregistra fazele de germinare, rasarire si aparitia frunzei a treia (10-100%).

In Dobrogea, Muntenia si Moldova, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-11 frunze).

Speciile pomicole se vor afla in fazele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile.
Vita de vie va parcurge maturarea coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si starea de repaus vegetativ, indeosebi in zonele deluroase.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, lucrari de protectie impotriva inghetului, fertilizarea cu ingrasaminte organice, etc.) se vor efectua in general normal.

Recomandari de specialitate pentru perioada 25-30 noiembrie

  • Efectuarea araturilor adanci de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE