Cinci sfaturi practice pentru construirea unui gard de protectie pentru animale si culturi agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indiferent ca detineti o plantatie de arbusti fructiferi sau aveti o exploatatie zootehnica, ridicarea unui gard de protectie este cel mai eficient mod prin care va puteti securiza cultura, si implicit recolta, precum si animalele din gospodarie.

Pentru a economisi timp si bani, este important ca fermierul sa aleaga cu atentie materialele si structura din care va fi realizat gardul. Va prezentam asadar o serie de sfaturi practice de care este bine sa tineti cont atunci cand doriti sa construiti un gard de protectie.

Cum alegem sistemul pentru garduri

Primul obiectiv pe care trebuie sa-l avem in vedere atunci cand dorim sa construim un gard este scopul imprejmuirii. In functie de acest lucru, vom putea alege mult mai usor tipul de gard de care avem nevoie.

De asemenea, inainte sa pornim un asemenea proiect este bine sa ne gandim si la tipul de teren pe care se va face imprejmuirea, precum si la capacitatile noastre (de timp si financiare) de a intretine gardul.

Alegerea structurii plasei de gard

Urmatorul pas, dupa ce ne-am hotarat care va fi tipul de gard, este alegerea structurii si inaltimii plasei de gard, in functie de cultura sau animalele pe care dorim sa le protejam, precum si in functie de pericolele la care suntem expusi (furt, animale salbatice etc.).

Astfel, pentru animalele mari vom folosi plase de gard cu ochiuri progresive, mai dese in partea inferioara. In cazul in care ferma noastra este expusa animalelor salbatice de marime medie, cele mai bune variante de plasa ar fi cele cu plasa innodata cu ochiuri mari, la care se poate adauga un rand de sarma ghimpata la partea superioara.

Pentru a alege cel mai bun tip de plasa, precum si pentru a calcula costurile puteti sa analizati aceasta oferta.

Alegerea stalpilor de sustinere

Inca un element important pe care trebui sa-l decidem atunci cand dorim sa realizam un gard este si tipul stalpilor de sustinere. Cele mai utilizate metode sunt cele in care se foloseste de obicei teava patrata din otel sudata longitudinal, cu dimensiunile 20 x 20 x 2 mm. Cu toate acestea, se poate folosi cu succes si teava rectangulara, teava rotunda, cornier sau teava trasa.

Pentru a ne asigura ca stalpii de sustinere vor rezista cat mai bine in timp, specialistii recomanda ca tevile sa fie protejate prin imersie cu o vopsea protectoare si cu o solutie bituminoasa, pentru partea inferioara. Stalpii se monteaza cel putin 1 metru in pamant si se rigidizeaza in sol cu piatra sparta tasata. Gropile pentru stalpi se fac cu un burghiu pentru pamant si nu prin sapatura.

Construirea unui gard electric

Cei care doresc sa aiba un plus de siguranta in protectia culturilor agricole impotriva animalelor salbatice pot construi si un gard electric. Functionarea acestuia consta in producerea unor socuri electrice de tensiune inalta, insa de intensitate joasa si de durata foarte scurta.

Pentru a realiza un gard electric este nevoie in general de: o sursa de energie electrica, pulsator, sarma imprejmuitoare, stalpi de sustinere, paratrasnete, izolatori pe care se instaleaza sarma. Recomandam ca realizarea unui astfel de sistem sa fie facuta cu ajutorul unei echipe certificate in acest domeniu.

Aspecte legale privind construirea gardului

In functie de gardul pe care doriti sa-l realizat, este bine sa va interesati si de aspectele legale. Conform legislatiei, orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba autorizatie de constructie si, prin urmare, un proiect realizat de arhitect.

Exceptate de la lege sunt imprejmuirile pe care un proprietar doreste sa le faca in propria curte. De exemplu, un tarc pentru animale sau o imprejmuire a unei gradini. Gardurile din sarma sau din lemn destinate acestui scop, care nu au nevoie de fundatie si sunt usor de mutat, pot fi incadrate la amenjari si, prin urmare, nu necesita autorizatie. Pentru mai multe detalii este bine sa va adresati autoritatilor locale si sa le prezentati ceea ce doriti sa faceti pentru a va indruma cat mai precis.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE