Cum trebuie construit un depozit destinat produselor de protectie a plantelor

Facebook
Twitter

Un depozit de produse fitosanitare trebuie sa fie destinat in exclusivitate acestui scop si trebuie sa fie izolat de alte constructii, la o distanta de minim 10 metri. Atunci când nu exista aceasta posibilitate, peretii care separa depozitul de alte cladiri trebuie sa fie suficient de solizi si sa nu permita nici un fel de comunicare interna cu alte structuri, potrivit unui ghid publicat pe site-ul APIA.

Atunci când se alege locatia pentru o magazie sau un depozit nou, se va evita apropierea de zonele locuite, mai ales cele greu de evacuat, cum ar fi case, scoli, spitale, aziluri, zone comerciale, fabrici,depozite de produse alimentare sau alte locuri intens populate.

Depozitele trebuie sa se afle destul de departe de puturi sau fântâni si de sursele deschise de apa, cum ar fi iazuri, helesteie, baraje, râuri, deoarece acestea ar putea fi contaminate cu scurgeri accidentale provenite din depozit. Nu se recomanda amplasarea depozitelor intr-o zona unde nivelul pânzei freatice este ridicat sau unde sunt posibile inundatii sezoniere.

Depozitul ar trebui sa fie suficient de mare pentru a pastra cantitatea de produse de protectia a plantelor depozitate. Ar trebui sa aiba o capacitate suplimentara de 15 la suta, pentru circulatia stocurilor si nevoile potentiale viitoare, in plus fata de spatiul existent pentru livrarea produselor de protectia a plantelor si spatiul separat unde se pastreaza recipientele goale.

Depozitul trebuie sa aiba o structura solida, materialele folosite in constructia depozitelor putand fi variate, dar acestea trebuie sa fie robuste, ignifuge si usor de curatat, fiind recomandate betonul, caramida si piatra. Podeaua trebuie sa fie impermeabila la lichide, iar tavanul, pe lânga proprietatea de a fi neinflamabil, trebuie sa asigure o izolare termica suficienta pentru a impiedica existenta temperaturilor extreme in interiorul depozitului. Acest aspect, asociat cu o ventilatie eficienta, obtinuta de obicei prin deschideri in partile superioare si inferioare ale peretilor, va asigura innoirea adecvata a aerului din interiorul depozitului.

Un aspect important care trebuie luat in calcul la constructia depozitului este capacitatea sa de a retine orice scurgeri de substante sau de apa rezultata din stingerea incendiilor. Solutiile posibile de solutionare a acestor probleme depind de conditiile locale dar in majoritatea cazurilor, pentru ferme, construirea podelei cu câtiva centimetri mai jos de nivelul solului reprezinta o solutie buna. In alte cazuri se prefera construirea unui bazin de retentie, impermeabilizarea podelei si a zonelor inferioare ale peretilor si construirea de rampe la usi pentru a preveni pierderea lichidului in exterior. Bazinul de retentie trebuie sa aiba o capacitate de 110% din volumul lichidelor depozitate.

De obicei depozitele produselor de protectia a plantelor nu sunt prevazute cu ferestre in cazul in care exista alte mijloace de ventilatie si iluminat;totusi,in cazul in care exista ferestre, acestea trebuie sa fie protejate de soare (pentru a preveni supraincalzirea substantelor chimice, având ca rezultat degradarea lor) si trebuie sa existe grilaje la ferestre astfel incât nimeni sa nu poata intra in depozit.

In situatiile ideale un depozit ar trebui sa fie compus din urmatoarele zone:

  • Spatiul de depozitare;
  • Zona de receptie si expeditie, inclusiv zonele pentru comandarea operatiilor;
  • Zona de descarcare/incarcare;
  • Zona pentru administratie si operatiuni auxiliare;
  • Depozitul de echipamente de protectie, camera de echipamente;
  • Vestiare (vestiarul pentru imbracaminte de zi cu zi, dusuri si toalete).

Spatiul de depozitare pentru produse chimice trebuie sa fie o incapere sau un compartiment separat in care sa se tina produsele de protectia plantelor. Numarul si dimensiunea acestor compartimente in cadrul depozitului depind de tipul si cantitatea de produse care trebuie depozitate si de echipamentul de siguranta disponibil. Produsele trebuie sa fie depozitate numai in zonele speciale, pe rafturi si, daca este necesar, in dulapuri de siguranta.

Iluminarea depozitelor trebuie sa fie suficienta pentru a permite citirea etichetelor produselor fara dificultate. Instalatiile electrice trebuie sa fie izolate corespunzator, cu materiale ignifuge. Toate echipamentele electrice trebuie sa fie instalate si intretinute de un electrician calificat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE