Solarul de legume se poate dovedi o idee de afaceri cat se poate de buna pentru fermierii care nu dispun de suprafete prea mari de teren. Produsele proaspete, lipsite de chimicale, sunt din ce in ce mai cautate de familiile cu copii si nu mai, atat din zona rurala, cat mai ales de la oras. Astfel, cu o investitie nu foarte mare, un mic fermier poate incepe o afacere profitabila cu legume.
Inainte de a porni constructia unui solar, este necesar ca agricultorul sa stabileasca pe ce suprafata vrea sa produca legume in spatiu protejat, ce plante doreste sa cultive si ce buget are la dispozitie. De asemenea, un alt element foarte important este solul pe care urmeaza sa construim solarul. Daca avem posibilitatea sa alegem un teren, este bine ca acesta sa fie amplasat intr-un loc in care soarele straluceste cat mai multe ore intr-o zi, iar solul sa fie unul fertil si care sa nu retina apa.
De asemenea, inainte sa va ocupati de constructia propriu-zisa a solarului este bine de asemenea sa va asigurati ca aveti la dispozitie uneltele si echipamentele necesare, inclusiv roabe, pentru a va fi usor sa aduceti un pamant fertil din alta parte, daca cel pe care il aveti nu este suficient de bun pentru cultivare.
De ce solar am nevoie
Constructia unui solar trebuie sa aiba la baza obiectivul final al fermierului. Daca acesta isi doreste sa aiba un solar doar pentru a-si asigura consumul propriu, se poate limita la construirea unui spatiu protejat de 6-10-15 metri patrati. Pe de alta parte, daca agricultorul isi propune sa vanda pe piata legumele sale, suprafata recomandata a solarului, pentru a fi totodata si profitabil, este de cel putin 200-500-1.000 metri patrati.
De asemenea, pe langa suprafata, si inaltimea solarului este importanta. Pentru a lucra cu echipamente profesionale aveti nevoie de o inaltime de cel putin 2 m. In ceea ce priveste forma solarului, se poate opta intre cea cu acoperis in doua pante sau cea cu o forma curbata.
In tipul realizarii planului de constructie, trebuie sa stabilim si locul in care vom avea usa de acces si ce tip va fi aceasta. In functie de bugetul pe care il avem putem realiza fie o usa pe o structura metalica sau din lemn, fie una glisanta sau de tip perdea, realizata din plastic.
Totodata, trebuie sa ne gandim si la aerisirea solarului. Putem realiza guri de aerisire fie la capetele solarului, fie in lateral, pe lungimea solarului. Un sistem mai scump este cel pe macara, care ne va permite practic sa ridicam folia si sa aerisim solarul.
Cum alegem structura de rezistenta a solarului
Pentru cei care nu dispun de un buget prea mare, construirea unui solar cu o structura de rezistenta din lemn ar putea fi o solutie foarte buna. O alta varianta ieftina este si construirea unui solar din tevi din PVC (plastic) – indicate pentru solarii de mici dimensiuni, de gospodarie, nu si pentru solarii profesionale. Au un cost redus si se manevreaza usor.
Un alt material folosit la structura de rezistenta, si care nu implica neaparat costuri prea mari, este teava din PPR (polipropilena). Chiar daca sunt utilizata la instalatii, acestea sunt suficient de rezistente pentru a sustine un solar.
Pe de alta parte, o varianta mai scumpa, dar mult mai rezistenta in timp, este teava din otel negalvanizat (teava neagra) sau galvanizat. Cele negalvanizate sunt rezistente insa sunt supuse ruginii. Cele galvanizate rezista foarte bine pe un timp mult mai indelungat, insa au un cost mai ridicat.
Ce folie alegem pentru acoperirea solarului
Inca un element deosebit de important ce trebuie luat in calcul la constructia solarului este si folia de acoperire. De obicei aceasta este confectionata din polietilena si are o serie de proprietati ce ii confera rezistenta si adaptabilitate pentru cresterea legumelor.
De exemplu, folia trebuie sa aiba un grad mai mare sau mai mic de transparenta, pentru a permite plantelor sa-si realizeze procesul de fotosinteza. De asemenea, o folie trebuie sa aiba proprietatea de a bloca pierderile de caldura (aditiv IR). Totodata, o alta caracteristica importanta a foliei este si rezistenta ei la razele soarelui (aditiv UV).
In ceea ce priveste grosimea foliei, cea mai comuna varianta este cea cuprinsa intre 150 si 200 de microni (0,15 mm), care are o durata de viata de cel putin 4-5 ani, amortizandu-si asadar pretul foarte bine. Pentru a afla si mai multe detalii despre
O cultura recomanda celor care vor sa demareze o afacere cu un solar sunt tomatele, acestea fiind printre cele mai vandute legume aproape indiferent de sezon. Mai mult decat atat, cultura de tomate este sprijinita in prezent de un program guvernamental care ofera 3.000 de euro pentru o mie de metri patrati.
Cei care doresc sa isi construiasca un solar au posibilitatea si sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, cat si prin Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR 2014-2020.