MADR prelungeste termenul de depunere pentru programul Tomate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legumicultorii au posibilitatea sa se inscrie in programul Tomate romanesti pana la 15 iunie, termenul de depunere fiind prelungit de catre Ministerul Agriculturii.

„Da, ramane 15 iunie, o data pe care noi am considerat-o necesara a prelungi actul normativ, dat fiind temperaturile scazute din aceasta primavara. Programul acesta este pentru prima data introdus in Romania, pe opt ani, si pentru a da viata acestui program si a satisface cerintele producatorilor am considerat ca este util sa prelungim pana pe 15 iunie. In acest sens, am realizat un proiect de act normativ, l-am lansat in dezbatere publica, cat de curand va primi aprobarea guvernului, iar producatorii agricoli vor putea beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri patrati cultivati cu tomate”, a declarat Petre Daea, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat recent o propunere privind prelungirea termenului limita de depunere a documentatiei pentru subventiile vizand cultivarea rosiilor in solarii, de la 31 mai la 15 iunie.

Ministrul a motivat ca a primit solicitari pentru prelungirea termenului din cauza valului de temperaturi scazute inregistrate pe arii extinse din tara in ultimele luni, fapt care a ingreunat valorificarea tomatelor de catre unii mici fermieri in termenul necesar obtinerii subventiei.

In judetul Bihor sunt peste 190 de cultivatori de legume in spatii protejate din Bihor care au depus cereri de finantare. Primii care au iesit cu rosii timpurii pe piata sunt legumicultorii din Tamaseu, Rosiori si Salard.

Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

– Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2017“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;

– Sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata;

– Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii;

– Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.

Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE