Chiar daca vremea foarte friguroasa din ultima perioada le-a creat pagube, producatorii de capsuni din Halmeu (jud. Satu Mare) se pregatesc in circa doua saptamani de cules. Singura problema, si cea mai mare de altfel, e ca nu prea mai exista oameni in localitate dispusi sa munceasca la recoltare. Teama fermierilor e ca vor ramane cu micile fructe aromate pe camp si ca se vor strica.
Vasile Tripon, in varsta de 45 ani, are o suprafata de 4 hectare cultivata cu capsuni, chiar in Halmeu. Duce mai departe, alaturi de fratele sau, o traditie veche de 70 de ani. In urma vremii reci din ultimele zile a pierdut circa 20% din cultura.
„Saptamana trecuta am avut si -2 grade Celsius si pot spune ca circa 20-25% din recolta s-a dus. Mai ales plantele mai tinere. Acolo unde capsunii au fost protejati, pagubele au fost mai mici. Am mai avut episoade asa tarzii si acum 5-6 ani, chiar prin mai, cand la inceputul lunii se inregistrasera -2, -3 grade, insa a fost o singura noapte. Problema este ca diferenta de temperatura dintre noapte si zi e destul de mare si afecteaza capsunii”, spune Vasile Tripon, pentru StiriAgricole.ro.
Pentru multi satmareni, singura sansa de a iesi pe castig este sa-si vanda marfa la procesatorii straini, in detrimentul pietei interne.
„Recent am fost contactat de un procesator, care e interesat sa colaboreze cu fermierii care au peste 2-3 hectare de capsuni. Speram sa avem cat mai multe astfel de oferte, mai ales ca in Germania au inghetat multi capsuni. Anul trecut pretul a fost cam mic, de circa 2,5 lei kilogramul, asta deoarece au fost tot mai multi cultivatori de capsun. Din pacate si anul acesta e cam la fel, foarte multi au pus”, ne-a mai explicat fermierul.
Cu toate acestea, recoltarea capsunilor se va dovedi o adevarata provocare din cauza lipsei fortei de munca. Numerosi localnici, mai ales dintre cei tineri, au plecat la munca in strainatate.
„Cea mai mare problema e lipsa oamenilor. Acum 5 ani erau peste 1.000 de oameni in Halmeu. Acum nu sunt mai mult de 100 de oameni in tot Halmeul. Am crescut in capsuni, dar am scazut in oameni. Foarte greu vin si cei sezonieri”, ne-a mai spus Vasile Tripon.
Producatorii din Halmeu spun ca in circa doua saptamani vom manca primele capsuni romanesti. „Anul trecut reusisem sa ies la vanzare cu capsunile din camp aproximativ in jurul datei de 15 aprilie, insa anul acesta dupa 10 mai consider ca vom incepe culesul. In piata regasim acum capsuni eventual din solar, insa cele din camp cam din 10 mai o sa avem”, ne-a mai spus cultivatorul.
Cei care vor sa dezvolte o cultura de capsuni au nevoie de fonduri destul de insemnate, care deseori ating circa 15.000 de lei.
„De exemplu, pentru o cultura clasica, in care noi nu producem plantele vom avea costuri de circa 10.000 -12.000 de lei, investitia pe plante. Aratura, biscuitul, pregatirea solului ne costa inca 3.000 lei”, explica fermierul din Halmeu.
Cei care vor sa obtina profit din culturile de capsuni trebuie sa fie in general rabdatori, asta deoarece investitia initiala se amortizeaza complet in cel de-al doilea an.
„Profitul depinde foarte mult de an, de productie. Daca e un an foarte bun, poti sa iesi la un venit de circa 12.000 de euro pe hectar, in al doilea an de la infiintarea culturii. Profitul ar fi de aproximativ 3.000 de euro la hectar, in cel de-al doilea an”, spune Vasile Tripon.
In Halmeu sunt cultivate peste 400 de hectare de capsuni, productia anuala ridicandu-se la peste 6.000 de tone, adica aproape 75% din productia interna. Majoritatea fructelor de aici ajung insa la export, deoarece pietele din Romania sunt suprapopulate cu capsuni din import.