Comisia Europeana permite statelor sa prelungeasca termenul de depunere a cererii unice pana pe 15 iunie

Facebook
Twitter

Comisia Europeana permite statelor membre sa prelungeasca cu o luna termenul limita pentru depunerea cererilor unice, aferente Campaniei 2017, dupa ce mai multe tari au solicitat acest lucru. Anuntul a fost facut recent chiar de catre Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

„Termenul in care se pot depune cererile fara penalizari poate fi prelungit cu o luna, de la 15 mai, la 15 iunie 2017. Decizia a venit la solicitarea mai multor state membre ale UE, care au argumentat ca fermierii au nevoie de mai mult timp pentru a depune toate documentele, conform noilor modificari legislative”, a precizat Phil Hogan, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Masura se aplica atat cererilor de plati directe catre agricultori, cat si cererilor de finantare in cadrul programelor nationale de dezvoltare rurala. Ambele sunt finantate prin alocarile acordate fiecarei tari UE in cadrul Politicii Agricole Comune.

„Tarile care doresc sa prelungeasca termenul de depunere, pana la 15 iunie, au acum posibilitatea sa o faca”, a mai spus Phil Hogan.

Petre Daea: „La 15 mai se inchid obloanele la APIA”

In Romania insa, ministrul Agriculturii a declarat de mai multe ori ca fermierii vor putea sa-ti depuna cererile de plata doar pana la data de 15 mai.

„Cine nu depune cererea pana la data de 15 mai inclusiv, nu primeste subventii. S-au luat toate masurile pentru a-i ajuta pe fermieri sa depuna cererile pana la aceasta data. Sunt oameni la dispozitie, mijloace de transport la dispozitie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucreaza si sambata si duminica in aceasta saptamana, dar si in weekend-ul urmator. Sunt zile normale de lucru. Pana la 15 mai, Romania vrea sa depuna toate cererile fara penalitati, pentru ca penalitatile se duc pe fiecare fermier in parte, dar fermierul este al Romaniei. Eu nu vreau sa pierd niciun leu de la Uniunea Europeana. Am introdus reguli, am creat toate conditiile. Sunt oameni in dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole si se lucreaza de luni pana luni, fara weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se inchid obloanele la APIA, au altceva de facut dupa data de 15 mai”, a precizat ministrul Agriculturii, pentru Agerpres.

El a subliniat ca au existat solicitari din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, insa raspunsul a fost unul cat se poate de categoric: „Nu admitem sub nicio forma depasirea termenului de 15 mai”.

„Am primit solicitari sa prelungim termenul, pentru ca unii au motivat ca nu stiu sa depuna cererea si isi asteapta copiii care sunt in strainatate. Am spus ca nu admitem sub nicio forma depasirea termenului de 15 mai, pentru ca ministrul Daea vrea sa luam toti banii europeni pentru fermieri, nu cu penalitati. Pentru astfel de situatii am trimis inginerii de la centrele agricole sa-i aduca la APIA si sa-i ajute sa depuna cererile. Inginerii de la directiile agricole sunt repartizati pe fiecare comuna in parte, iar primariile sunt si ele angrenate in sistem”, a subliniat ministrul Agriculturii.

In acest an, cererile de plata depuse vor fi mai putine decat in anii trecuti, undeva sub 900.000 de cereri. Cele mai recente date arata ca, pana marti la pranz, fermierii romani au depus peste 652.000 de cereri pentru o suprafata de circa 4 milioane de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE