Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect legislativ prin care se prelungeste din nou intervalul in care fermierii isi pot valorifica productia in cadrul programului Tomate Romanesti.

Prevederile art. 5 alin. (2) din Hotarârea Guvernului nr. 39/2017 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, beneficiarilor, conditiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, a valorii anuale totale a acestuia, precum si modalitatile de verificare si control, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 93 din 1 februarie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

„(2) Valorificarea productiei prevazute la lit. b) se face in perioadele 1 ianuarie-15 iunie, inclusiv si/sau 23 octombrie – 20 decembrie, inclusiv”, se arata in actul normativ.

Anterior, in luna mai Guvernul a mai decis o data prelungirea acestei perioade: 1 ianuarie — 15 iunie, inclusiv si/ sau noiembrie — 20 decembrie, inclusiv.

“Cultivatorii care nu au reusit pâna la 1 iunie sa iasa cu rosiile pe piata mai au astfel o sansa pentru incasarea ajutorului de 3.000 de euro/beneficiar/an”, se arata in comunicat.

Potrivit Executivului, producatorii agricoli inscrisi in Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, care vând tomatele in spatii de vânzare precum piete agroalimentare, târguri si piete ambulante, vor purta elemente de identificare. Elementele de identificare si procedura de distribuire a acestora si tipul cheltuielilor aferente se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Suportarea cheltuielilor aferente identificarii producatorilor beneficiari ai acestui program se va realiza din resursele financiare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se spune comunicat.

Prin prelungirea acestui termen se urmareste eficientizarea activitatii sectorului tomate produse in spatii protejate, asigurarea necesarului de consum intern din productia autohtona de tomate, realizarea unei proceduri de identificare a producatorilor autohtoni de produse agricole si o corecta informare a consumatorilor. De asemenea, se urmareste obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana, precum si o eficienta economica in realizarea si valorificarea acestora.

Share on Facebook