Una dintre cele mai populare culturi in Romania este fara indoiala cea de tomate. In mediul rural, aproape ca nu exista o gospodarie care sa nu aiba macar cateva fire de rosii. De curand, unul dintre cei mai cunoscuti legumicultori din tara, Vali Cucu, a initiat un experiment inedit cu tomate: rosii uriase altoite pe tulpina de rosii salbatice.
„Pentru acest experiment am ales doua plante cu tulpina la fel, e vorba de rosia salbatica si rosia uriasa. Se face o taietura la 45 de grade la amandoua, se unesc partile, se prinde cu un clips special, care sa nu stranga prea tare. Se baga apoi la o baie de aburi rece. Eu am gasit solutia cu un umidificator, am facut o cuva unde bag tava cu rosii, dupa ce se altoiesc, in cuva respectiva cu un soi de clopot deasupra, pun umidificatorul, il las cam 24 ore, umiditatea trebuie sa fie peste 90% pentru o prindere cat mai buna. Experimental am folosit in loc de apa permanganat de potasiu 1 la suta concentratie. Acesta e un sterilizant foarte bun. E o idee care imi partine pot sa spun”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Vali Cucu.
Cu aceasta metoda, legumicultorul sustine ca prinderea este de circa 85-90%. „Dupa altoire, tinem rosiile la semi-intuneric cateva zile. Ele tind sa se ofileasca dar dupa 4-5 zile isi revin si cam la 2 saptamani pot fi plantate in camp. Am ales rosia salbatica deoarece are radacini foarte puternice, se intind cam 1,5 metri in jurul plantei. Poate alimenta planta dublu fata de radacina obisnuita. Rosia salbatica e un soi de vanata, de prin America adus, chiar si samanta seamana cu cele de vanata. Nu poate fi consumata, deoarece la mijloc sunt numai seminte”, ne-a explicat cultivatorul.
Rosia salbatica poate fi folosita cu succes si ca o capcana impotriva gandacilor de Colorado. „Printre vinete si printre cartofi, la 4-5 plante, pun o rosie salabatica. Gandacii de Colorado parasesc vanata si cartoful si se urca pe rosia salbatica, are ceva care ii atrage, se urca pe ea insa nu o pot manca”, ne-a mai spus Vali Cucu.
Aceasta metoda de altoire poate spori productia cu cel putin 30%, sustine cultivatorul. „Folosesc in prezent ca lot martor circa 40-50 de plante. Din cate m-am informat, productia poate fi cu cel putin 30% mai mare. Fructele se fac si ele mai mari, insa rezultatul experimentului il voi putea confirma sau infirma in toamna”, spune cultivatorul.
In viitor, Vali Cucu si-a propus sa realizeze si alte noi experimente in ceea ce priveste cultura de rosii. „As vrea sa mai incerc si cultura de rosii pe orizontala, pentru crestere nedeterminata. Sa ii dirijez pe orizontala si sa ii las sa se intinda cat vor, 3-4 metri. As face economie de araci de si de sfori pentru spalieri, plus ca nu as mai sta cocotat, totul s-ar realiza la inaltimea de 1 m.
Vali Cucu, din judetul Neamt, a reusit sa stranga, in mai bine de 30 de ani de activitate, peste 200 de soiuri vechi de legume, pe care le multiplica in gradina sa de circa 800 de mp. Ceea ce parea la inceput o simpla pasiune, izvorata si din dorinta de a pastra soiurile pe cale de disparitie, s-a transformat in prezent intr-o adevarata munca de multiplicare a semintelor, data fiind cererea tot mai mare a tomatelor de altadata, pline de gust.