Vali Cucu, unul dintre cei mai cunoscuti legumicultori din tara, si-a mai adaugat recent in palmares o noua reusita agricola, obtinand anul acesta o planta de cartof care a rodit si vinete. Actualul experiment este o continuare, putem spune fireasca, a unui alte incercari incununate de succes, acum doi ani, cand legumicultorul din Baltatesti a altoit tomate pe tuberculi.

„E aceeasi tehnica care se foloseste la altoit pepenele, tomatele. 80% sunt altoiti din cei pe care ii mancam. Am realizat o taietura in V, cu varful in jos, pe tulpina cartofului, o taietura in V cu varful in sus la ceea ce vrei sa altoiesti. Eu am pus vanata anul acesta. Cu o clema, sunt cleme speciale pt altoit din silicon, se strange locul, se da la intuneric, 2-3 zile, dar nu la racoare. Dupa care se scoate la lumina. Ea intre timp se sudeaza tulpina, mai ales cartoful si rosia si vanata fac parte din aceeasi familie, se prind destul de usor. Eu practic am vrut sa arat ca se poate”, a declarat Vali Cucu, pentru StiriAgricole.ro.

Din punct de vedere al productivitatii, legumicultorul afirma ca si pe un altoi de acest tip s-ar putea obtine o productivitatea similara ca a unei plante obisnuite.

„La mine personal productivitatea a fost oarecum mica, deoarece am altoit tarziu. Insa s-ar putea obtine ca pe o vanata obisnuita. Altoiul are o perioada de stagnare pana se sudeaza. De aceea trebuie facut foarte devreme, deja din luna iunie sa fie dezvoltata si sa inceapa sa infloreasca. Eu nu am posibilitatea asta, nu am sera/solar incalzit ca sa fac experimentul asta. Dar categoric, productivitatea s-ar apropia ca a unei plante obisnuite care se planteaza in camp”, ne-a mai spus Vali Cucu.
In vara, cunoscutul legimucultor ne-a povestit despre un alt experiment al sau: rosii uriase altoite pe tulpina de rosii salbatice.

„Pentru acest experiment am ales doua plante cu tulpina la fel, e vorba de rosia salbatica si rosia uriasa. Se face o taietura la 45 de grade la amandoua, se unesc partile, se prinde cu un clips special, care sa nu stranga prea tare. Se baga apoi la o baie de aburi rece. Eu am gasit solutia cu un umidificator, am facut o cuva unde bag tava cu rosii, dupa ce se altoiesc, in cuva respectiva cu un soi de clopot deasupra, pun umidificatorul, il las cam 24 ore, umiditatea trebuie sa fie peste 90% pentru o prindere cat mai buna. Experimental am folosit in loc de apa permanganat de potasiu 1 la suta concentratie. Acesta e un sterilizant foarte bun. E o idee care imi partine pot sa spun”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Vali Cucu.

Cu aceasta metoda, legumicultorul sustine ca prinderea este de circa 85-90%. „Dupa altoire, tinem rosiile la semi-intuneric cateva zile. Ele tind sa se ofileasca dar dupa 4-5 zile isi revin si cam la 2 saptamani pot fi plantate in camp. Am ales rosia salbatica deoarece are radacini foarte puternice, se intind cam 1,5 metri in jurul plantei. Poate alimenta planta dublu fata de radacina obisnuita. Rosia salbatica e un soi de vanata, de prin America adus, chiar si samanta seamana cu cele de vanata. Nu poate fi consumata, deoarece la mijloc sunt numai seminte”, ne-a explicat cultivatorul.

Vali Cucu, din judetul Neamt, a reusit sa stranga, in mai bine de 30 de ani de activitate, peste 200 de soiuri vechi de legume, pe care le multiplica in gradina sa de circa 800 de mp. Ceea ce parea la inceput o simpla pasiune, izvorata si din dorinta de a pastra soiurile pe cale de disparitie, s-a transformat in prezent intr-o adevarata munca de multiplicare a semintelor, data fiind cererea tot mai mare a tomatelor de altadata, pline de gust.

Share on Facebook
Print Friendly