Fermierii din Harghita au inceput lucrarile de recoltare a cartoflor, productia din acest an fiind una deosebita, apreciaza directorul Directiei Agricole din judet, Torok Jeno.

Oficialul a anuntat ca pana in prezent s-au recoltat cartofii de pe o suprafata de 221 de hectare din cele peste 8.200 de hectare cultivate la nivelul judetului Harghita.

„Productia medie este undeva la 26 de tone la hectar, insa aceasta cifra nu este definitiva, avand in vedere ca lucrarile de recoltare sunt tocmai la inceput”, a spus directorul Directiei Agricole Harghita, Torok Jeno, potrivit Agerpres.

Torok Jeno a spus ca recoltarea a inceput cu cateva zile mai repede decat in anii precedenti, atat datorita vremii favorabile cat si a solicitarilor venite din partea fabricilor de chipsuri.

„Recoltarea incepea in ceilalti ani undeva pe la 25 august, insa in acest an lucrarile au inceput mai devreme, si datorita vremii, dar si datorita solicitarilor venite din partea fabricilor de chipsuri”, a mai spus directorul Directiei Agricole Harghita.

Directorul Directiei Agricole Harghita a apreciat ca a fost un an bun pentru aceasta cultura, inregistrandu-se un procent mare de cartofi de calitatea intai, preferati de cumparator.

In acest context, Torok Jeno a punctat faptul ca recolta va fi suficienta pentru consumul intern al judetului si ca nu ar mai fi nevoie de importuri de cartofi.

In ceea ce priveste forta de munca folosita, acesta a spus ca producatorii au dificultati in a gasi zilieri si ca multi incep sa recurga la recoltatul mecanic al cartofilor.

In Harghita, cartoful reprezinta cultura de baza, dar suprafetele cultivate au scazut in ultimii ani, din cauza dificultatilor pe care le au producatorii in valorificarea recoltei, pe fondul importurilor ieftine. In anul 2007, la intrarea Romaniei in UE, in Harghita se cultiva cu cartofi o suprafata intre 14.500-15.000 hectare, aproape dubla comparativ cu cea din acest an.

„Acum 10 ani aveam suprafete mult mai mari. Cu trecerea timpului, intrarea in UE, schimbarea tehnologiei si a soiurilor, sunt mai putini producatori, suprafete mai mici. Avem 8.250 fata 14.700 de hectare. Suprafata a scazut, dar productia medie a crescut. Cei care nu au o tehnologie corespunzatoare nu are rost sa se ocupe, la cartofi se poate si castiga si pierde, ca la orice cultura, aici cheltuielile sunt mari la hectar”, a mai spus Torok Jeno.

Romanii consuma anual, in medie, circa 94 de kg de cartofi, acestia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federatiei Nationale a Cartofului.

Share on Facebook