Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes sporit pentru depistarea la timp si eliminarea eventualelor neconformitati legate de depasiri ale reziduurilor de pesticide din fructe si legume, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului.

Autoritatea Nationala Fitosanitara, prin inspectorii fitosanitari, preleveaza in permanenta probe de legume si fructe pe care le trimit pentru analiza celor doua laboratoare regionale acreditate din Bucuresti si Mures.

Conform rezultatelor obtinute, in urma analizelor de laborator la probele de mere productie autohtona, cat si la probele de mere prelevate din circulatia intracomunitara, pe aceleasi soiuri, nu s-au inregistrat depasiri ale reziduurilor de pesticide.

Prelevarea probelor se face respectand Ordinul Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 1256 din 28 noiembrie 2005 pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide.

Totodata, facem precizarea ca, in conformitate cu prevederile europene, hipermarketurile si supermarketurile solicita buletine de analiza pentru a asigura populatia ca merele respecta siguranta alimentara si ca fructele sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, iar rezultatele analizelor sunt in parametrii ceruti de Regulamentul 396/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 februarie 2005 privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare si hrana de origine vegetala si animala pentru animale si de modificare a Directivei 91/414/CEE.

Autoritatea Nationala Fitosanitara asigura consumatorii ca produsele agroalimentare existente pe piata la aceasta ora sunt sigure pentru consum si ca produsele de protectie a plantelor sunt folosite exclusiv in scopul mentinerii sanatatii plantelor.

Autoritatea Nationala Fitosanitara, prin inspectorii fitosanitari, preleveaza in permanenta probe de legume si fructe pe care le trimit pentru analiza celor doua laboratoare regionale acreditate din Bucuresti si Mures.

Share on Facebook