Comisia Europeana prelungeste, incepand cu luna iulie, pentru inca un an, sprijinul financiar dedicat producatorilor europeni de fructe perisabile afectati de embargoul international instituit de Federatia Rusa.
Aceasta masura a fost introdusa pentru prima data de Comisia Europeana in august 2014.
Programul beneficiaza si in acest an de o alocare financiara de 70 de milioane de euro pentru producatorii de fructe din Uniunea Europeana.
„Comisia Europeana face tot ce ii sta in putinta sa ajute producatorii europei. Aceasta noua prelungire a schemei de sprijin este inca un semnal clar si ferm ca suntem de partea fermierilor. Acest lucru are legatura inclusiv cu munca noastra din prezent in ceea ce priveste simplificarea Politicii Agricole Comune”, a declarat Phil Hogan, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
O analiza a schemelor de sprijin anterioare a aratat ca acest ajutor financiar oferit fermierilor i-a ajutat pe agricultori sa redirectioneze vanzarea legumelor si fructelor catre alte piete alternative, ajutand de asemenea si la stabilizarea preturilor.
Schema de sprijin acopera un maxim de 165.835 de tone de fructe si legume, impartite in 4 categorii: 1. mere si pere, 2. prune, 3. citrice si 4. piersici si nectarine. Masura de sprijin va fi implementata in 12 state membre, insa nu si in Romania, conform comunicatului Comisiei Europene.
Producatorii din Romania au s-au numarat printre beneficiarii acestei scheme in 2016, banii urmand sa fie virati acestora de APIA pana la date de 30 septembrie 2017.
Pe langa extinderea acestor masuri exceptionale, producatorii europeni de fructe si legume continua sa beneficieze si de alte masuri din cadrul politicii agricole comune a UE, cum ar fi platile directe, care dinspun de un fond total de 700 de milioane pe an.