MADR controleaza producatorii din piete: au fost date amenzi de peste 77.000 lei

Facebook
Twitter

Echipele de control din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au continuat verificarile privind respectarea prevederilor Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, in pietele agroalimentare din sectoarele Municipiului Bucuresti.

In cele 31 de piete agroalimentare ce se verifica zilnic se constata faptul ca producatorilor agricoli li se asigura un procent corespunzator, in medie de 70% din spatiile de vanzare si se remarca o imbunatatire considerabila a modului de etichetare.

In toate pietele agroalimentare se poate observa organizarea spatiilor distincte alocate producatorilor persoane fizice, marcarea si semnalizarea acestora in mod vizibil prin aplicarea unor bannere, asa incat producatorii agricoli din judetele limitrofe sau apropiate care aprovizioneaza Municipiul Bucuresti sa poata sa-si valorifice produsele.

De la inceputul actiunii de control, echipele de inspectori au verificat un numar total de 7.018 operatori, din care 4969 sunt producatori agricoli. Echipele de control au realizat verificari zilnice, o parte dintre acestia fiind controlati succesiv, avand in vedere prezenta permanenta in piete.

De la inceputul verificarilor, din data de 18 mai 2017 si pana in prezent, s-au aplicat in totalitate 108 sanctiuni contraventionale, cu o valoare de 77.800 lei atat administratorilor de piete, cat si comerciantilor care nu au respectat normele de trasabilitate sau au substituit originea produselor.

Echipele de control au constatat prezenta in pietele agroalimentare a unui numar in crestere permanenta de beneficiari ai ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, sprijin acordat de MADR din bugetul national.

In paralel cu verificarile din piete, pentru atestatele de producator care ridica suspiciuni in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale desfasoara, impreuna cu Directiile pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti, demersurile de verificare a acestora, atat la sediul primariilor emitente, cat si in teren, la producatorii agricoli.

Reamintim ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale desfasoara permanent activitati de monitorizare in toate pietele agroalimentare, activitati care vizeaza in principal urmatoarele obiective:

  • – asigurarea spatiului necesar pentru comercializarea legumelor si fructelor romanesti in mod direct de catre cei care le-au produs;
  • – oferta mai mare de legume si fructe proaspete oferite direct consumatorilor de catre producatorii autohtoni;
  • – etichetarea tuturor produselor din piete, a legumelor si fructelor ce se comercializeaza in fiecare sezon, cu indicarea corecta a originii produsului (locului de productie sau tarii din care provine) si a datei in care au fost recoltate;
  • – promovarea calitatii superioare a tuturor legumelor si fructelor autohtone, urmare a obtinerii acestora prin metode de cultivare sanatoase si a vanzarii lor in scurt timp de la recoltare;
  • – respectarea drepturilor consumatorilor de a fi informati corect asupra produselor si de a se aproviziona in cunostinta de cauza.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale recomanda tuturor consumatorilor interesati aprovizionarea cu legume si fructe proaspete din productia autohtona, pentru a beneficia de calitatile oferite de aceste produse si ii asigura in acelasi timp ca actiunile initiate continua pentru mentinerea ordinii in toate pietele agroalimentare din Municipiul Bucuresti si din marile orase din tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE