In data de 31 mai 2017, ministrul Petre Daea i-a primit pe reprezentantii unei societati comerciale din judetul Bistrita, avand ca obiect principal de activitate exploatarea si prelucrarea lemnului.

Acestia s-au aratat interesati de valorificarea lanii de oaie, in vederea utilizarii acesteia in domeniul constructiilor, in special a celor din lemn, ca material termoizolant.

In acest sens, reprezentantii companiei cauta solutiile cele mai bune din punct de vedere tehnic pentru izolarea cladirilor, crescand astfel rentabilitatea activitatilor de crestere a oilor, venind in sprijinul sectorului ovin.

In acelasi timp, exista convingerea ca acest produs natural, lana, o resursa extrem de valoroasa, prezinta o serie de avantaje, fiind vorba de produse naturale, fata de cele sintetice utilizate in prezent.

De asemenea, investitorii doresc sa identifice si alte modalitati de prelucrare si valorificare a lanii, cum ar fi fabricarea ingrasamintelor sau extragerea lanolinei pentru industria cosmetica si farmaceutica, in vederea extinderii domeniului de activitate.

MADR sprijina si incurajeaza aceste initiative, elaborand in acest sens un proiect de act normativ, prin care vrea sa asigure un ajutor de minimis in valoare de 1 leu/kg crescatorilor de ovine care comercializeaza lana.

Scopul masurii este de a impulsiona cresterea numarului de efective si eficientizarea economica a exploatatiilor.

De asemenea, aceasta schema de minimis va stimula infiintarea centrelor de colectare a lanii, va crea noi locuri de munca si va stabiliza veniturile crescatorilor de ovine.