Cum se prezinta cultura de pepeni din Dabuleni si cand vom manca primele lubenite romanesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca au avut si ei de infruntat inghetul din luna aprilie, fermierii din Dabuleni, recunoscuti pentru lubenitele lor, au reusit sa isi protejeze culturile si sa aiba in prezent primii pepeni rasariti. Cu toate acestea, primii pepeni de Dabuleni vor ajunge la jumatatea lunii iunie pe mesele romanilor, daca vremea se va pastra calduroasa.

„Am avut bruma, temperaturi scazute, dar am reusit sa protejam culturile. De exemplu, eu am utilizat si o folie termica. In prezent, putem spune ca pepenii sunt in faza normala de fructificare. Ca marime sunt undeva ca un mar sa spunem. Prima recolta estimez ca va fi in jurul datei de 20-25 iunie, in functie de vreme. Speram sa avem parte de cat mai mult soare si cat mai multa caldura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicu Bileru, un producator de lubenite din Dabuleni.

Anul acesta, fermierii din Dabuleni si-au propus sa ajunga cu lubenitele in piete mai devreme cu aproape o luna, pentru a deveni niste competitori cat se poate de seriosi pentru pepenii din import. Pentru asta fermierii au pus la punct si o noua tehnologie, si anume altoirea lubenitelor cu dovleci.

„Aceasta altoire ajuta pepenii sa se coaca mai repede si de asemenea sa aiba un spor de productie de circa 30 la suta. Important de precizat este ca altoirea nu afecteaza gustul pepenilor”, ne-a spus un alt cultivator de lubenite din Dolj.

La 50 de kilometri de Dabuleni, producatorii din Caracal se ocupa si ei de zor de cultura de lubenite. Acestia vor recolta insa mai tarziu, in jurul datei de 15 iulie.

„Suntem relativ aproape de cei din Dabuleni, insa nu putem concura cu ei in ceea ce priveste timpurietatea. Ei au si nisipurile, sunt si la sudul extrem, unde temperatura e mai mare cu 1-2 grade, mai ales in timpul noptii, lucru care conteaza foarte mult. Noi estimam ca vom avea prima productie undeva pe la jumatatea lunii iulie. In prezent, cultura arata foarte bine, desi au fost ceva probleme si cu Ratisoara porumbului”, a declarat Bogdan Meseru, care cultiva de ani de zile pepeni verzi pe o suprafata de 5 hectare.

Datorita cantitatii mari pe care o produce este nevoit sa apeleze si la intermediari, insa anul trecut a reusit chiar sa isi vanda lubenitele chiar si la export: 125 de tone, cu pretul de 0,75 lei pe kilogram. „Daca anul acesta in tara noi lua 0,40 lei pe kg e destul de bine, raportat la investitia pe care o faci la hectar. Speram sa fie macar asa”, ne-a mai spus cultivatorul.

Bogdan Meseru ne-a mai spus ca cel putin in zona sa cultivatorii de lubenite au marit substantial suprafetele.

Pentru a obtine o productie de circa 60 de tone, cultivatorii de lubenite investesc cel putin 2.000 de euro pentr un hectar (samanta, folia, sistem irigatii, ingrasamant, combustibil, insecticide, tratamente).

Romania detine 22,8% din productia de pepeni verzi a Uniunii Europene, in tara noastra fiind cultivate cele mai mari suprafete cu lubenite in zonele cu soluri nisipoase din Dolj, Braila ,Galati, Buzau. In medie, Romania produce anual circa 450.000 de tone de pepeni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE