Pepenii de Dabuleni, aproape de recoltare. Ce nemultumiri au producatorii de lubenite

Facebook
Twitter

Pepenii de la Dabuleni vor putea ajunge pe masa romanilor in mai putin de trei saptamani, daca vremea va fi calda, anunta producatorii de lubenite din Dolj. In pofida unor productii bune, acestia se plang ca pretul de comercializare este in fiecare an din ce in ce mai mic.

„Mai dureaza trei saptamani, depinde de vreme. Daca se incalzeste, vom iesi cu ei si mai repede. Am in prezent 20 de hectare, desi in alti ani am avut si mai mult. Nu garanteaza nimeni nimic in legatura cu productia. Drept sa va spun, este din ce in ce mai complicat. Nu neaparat ca nu as avea cui sa vand pepenii, sunt facute si ceva contracte, dar daca te nemultumeste pretul nu e bine deloc”, spune, pentru StiriAgricole.ro, producatorul Nicu Bileru.

La Dabuleni exista peste doua mii de producatori de pepeni, care au o productie medie de circa 50 de tone la hectar. Anul trecut, lubenitele de aici s-au vandut si cu 20 de bani kilogramul, desi un producator investeste circa 5.000 de euro pentru infiintarea unui hectar.

„Am inceput cu 60 de bani si am ajuns chiar si la 20. Suntem nemultumiti inca din 2011. Am avut o suprafata mai mare, am redus-o, si o sa o reduc in continuare. Incercam sa facem o productie car mai mare la hectar, doar sa ne ramana si ceva profit”, spune producatorul din Dabuleni.

De asemenea, si producatorii de pepeni galbeni din Dabuleni asteapta sa isi vanda marfa cat mai repede, avand in vedere ca pretul de comercializare a acestora este putin mai mare decat la pepenii verzi.

„Eu cultiv de ani de zile si am clientii mei. Le-am dat mereu marfa de calitate si au revenit la mine. Pretul incepe cu 3 lei, apoi scade la 2 lei si chiar un leu. Mai dureaza cam doua saptamani si cred ca iesim cu ei. Am vazut ca se incalzeste”, afirma Daniel Circiumaru, pentru StiriAgricole.ro.

Acesta cultiva pepeni galbeni pe o suprafata de un hectar si 30 de ari, avand costuri de productie de circa 3.000 de euro pentru un hectar.

Datorita solurilor nisipoase, bazinul horticol Dabuleni este cea mai importanta zona din tara in care se cultiva pepeni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE