Terenurile agricole folosite de statiunile de cercetare nu vor fi retrocedate

Facebook
Twitter

Terenurile agricole folosite in cadrul unitatilor de cercetare raman in proprietatea statului si nu li se schimba regimul juridic, au decis deputatii, conform proiectului de lege adoptat la data de 27 mai 2015, potrivit Agerpres.

Astfel, proiectul legislativ referitor la legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire in natura sau prin echivalent a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist din Romania a fost aprobat de deputati cu 276 de voturi „pentru” si 9 „abtineri”.

Conform noului proiect legislativ, suprafetele de teren cu destinatie agricola indispensabila activitatii de cercetare, dezvoltare, inovare si multiplicarii materialului biologic vegetal si animal, de utilitate publica, folosite de Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Sisesti” si sistemul de cercetare in domeniile agricultura, silvicultura si industrie alimentara sunt exceptate de la demararea procedurilor legale necesare in vederea schimbarii regimului juridic.

Asadar, aceste terenuri raman in proprietatea publica a statului si nu sunt eligibile schimbarii regimului juridic in vederea retrocedarilor.

De asemenea, noua lege elimina si vechile prevederi conform carora institutele, statiunile de cercetare si institutiile publice erau obligate sa predea Agentiei Domeniilor Statului, in 30 de zile de la data publicarii Hotararii Guvernului in Monitorul Oficial al Romaniei, terenurile care fac obiectul acesteia.

Totodata, au fost eliminate si prevederile prin care fostul proprietar era desbagubit cu un teren echivalent, aflat tot in proprietatea privata a statului, dar intr-o alta zona a judetului, in cazul in care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu era posibila.

In locul suprafetelor din subordinea ASAS, initiatorii legii au propus ca fostilor proprietari de terenuri sa le fie acordate suprafate similare din fondul de 400.000 de hectare administrat de ADS.

Noile modificari legislative vor intra in vigoare dupa ce legea va fi promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE