Cererile pentru platile unice pe suprafata pot fi depuse si dupa 15 iunie, inclusiv de catre fermierii fara animale

Facebook
Twitter

Fermierii care detin pasuni si fanete au posibilitatea sa depuna cererile pentru platile unice pe suprafata si dupa data de 15 iunie 2015, termenul stabilit initial ca data-limita de inregistrare a solicitarilor. De asemenea, cei care nu detin animale, dar au activitati specifice, se vor numara printre beneficiari.

Astfel, cererile pentru platile unice pot fi depuse inca 25 de zile calendaristice dupa data de 15 iunie, insa vor fi insotite de penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul daca ar fi depus cererea pana in termenul initial.

Aceste modificari au fost realizate de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta care introduce noi reglementari privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor.

Printre modificarile aduse se numara si completarea definitiei utilizatorului de pasuni si fanete, aceasta incluzand in noua varianta fermierii care nu detin animale, dar desfasoara alte activitati agricole specifice categoriei de folosinta a pasunilor si fanetelor. In acest sens, Guvernul noteaza ca este evitata tratarea diferentiata a fermierilor in cazul accesarii de catre acestia a masurilor din cadrul noii politici agricole comune.

„Definitia mentinuta pana acum ar fi dus la imposibilitatea accesarii schemei de plata unica pe suprafata de catre aproximativ 260.000 de fermieri, detinatori ai unei suprafete de 1,35 milioane hectare de pasuni si fanete”, informeaza Guvernul.

De asemenea, o alta modificare prezenta se refera la reglementarea accesului formelor asociative de proprietate la schemele de plati pentru suprafetele de pajisti permanente utilizate, indiferent daca membrii acestora detin sau nu animale.

„Mai multe state membre ale Uniunii Europene au intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, printre ele aflandu-se si Romania. S-a ajuns, astfel, la intarzieri in demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plata la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, iar situatia afecteaza posibilitatea fermierilor de a depune cererea unica de plata pana la data de 15 iunie”, mai informeaza Guvernul.

Pana acum aproximativ 331.000 de fermieri au depus cereri pentru platile unice din cei peste un milion de potential beneficiari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE