Aproape un sfert din producatorii de capsuni de la Halmeu (jud. Satu Mare) au inceput de curand sa recolteze cultura de primavara, chiar daca nu au momentan niciun contract incheiat cu vreun procesator. Capsunile dulci, aromate, din aceasta localitate, se vand uneori si la pretul de 3,5 – 4 lei kilogramul, in conditiile in care la piata pretul lor este de cel putin 10-15 lei.

Vasile Tripon, in varsta de 45 ani, are o suprafata de 4 hectare cultivata cu capsuni, chiar in Halmeu. Duce mai departe, alaturi de fratele sau, o traditie veche de 70 de ani. E putin sceptic cand vine vorba de nivelul productiei din acest an.

„Anul acesta nu cred ca va fi mai mult de 10 tone pe hectar, din cauza conditiilor meteorologice. Productia maxima pe care am inregistrat-o a fost in anii 2003, 2004 atunci cand am avut si 23 de tone la hectar. Aici, in anii 40 s-au adus capsunii pentru prima data. Ma bucur ca am posibilitatea sa duc traditia mai departe cu inca un frate de-al meu”, spune Vasile Tripon, pentru StiriAgricole.ro.

O nemultumire a satmarenilor din Halmeu este ca din ce in ce mai putin procesatori vin sa incheie contracte cu producatorii de aici.

„Avem parte de cumparatori directi, insa momentan nu au fost incheiate contracte cu procesatorii, pentru vanzarea unor productii mai mari. Fabricile, in general, asteapta pretul scazut pentru procesare. Din 2008, pretul nu a scazut sub 3 lei, ceea ce nu prea le convine procesatorilor”, afirma Vasile Tripon.

Cei care vor sa dezvolte o cultura de capsuni au nevoie de fonduri destul de insemnate, care deseori ating circa 15.000 de lei.

„De exemplu, pentru o cultura clasica, in care noi nu producem plantele vom avea costuri de circa 10.000 -12.000 de lei, investitia pe plante. Aratura, biscuitul, pregatirea solului ne costa inca 3.000 lei”, explica fermierul din Halmeu.

Cei care vor sa obtina profit din culturile de capsuni trebuie sa fie in general rabdatori, asta deoarece investitia initiala se amortizeaza complet in cel de-al doilea an.
„Profitul depinde foarte mult de an, de productie. Daca e un an foarte bun, poti sa iesi la un venit de circa 12.000 de euro pe hectar, in al doilea an de la infiintarea culturii. Profitul ar fi de aproximativ 3.000 de euro la hectar, in cel de-al doilea an”, spune Vasile Tripon.

Intrebat ce parere are de capsunile de import, care deseori fura privirile cumparatorilor romani datorita aspectului, fermierul din Halmeu spune ca pentru el acestea au gust „de iarba”.

„Solul din Halmeu este recunoscut de Europa ca fiind cea mai buna zona pentru cultivat capsuni. Nu mergem departe de Halmeu, la circa 15 km, si daca vom cultiva acelasi soi de capsune nu vom mai avea acelasi gust ca aici. Romanul s-a invatat putin ciudat, parca nu mai vrea sa manance calitate, ci vrea sa manance aspect comercial. Vrea sa fie foarte mare, cat si gustoasa capsuna, perfecta intr-un cuvant. Sunt multe capsune de import, nu am nimic cu el, dar daca gusti din ele simti ca mananci iarba”, mai declara Vasile Tripon.

In Halmeu sunt cultivate peste 600 de hectare de capsuni, productia anuala ridicandu-se la peste 6.000 de tone, adica aproape 75% din productia interna. Majoritatea fructelor de aici ajung insa la export, deoarece pietele din Romania sunt suprapopulate cu capsuni din import.

Share on Facebook