Subventii APIA 2015. Unii fermieri renunta sa depuna cererile unice de plata din cauza eliberarii greoaie a adeverintelor de catre Primarii

Facebook
Twitter

Din cauza birocratiei, dar si a slabei informari, mii de fermieri din toata tara aleg sa se prezinte tot mai tarziu la centrele judetene APIA in vederea completarii cererii unice de plata. Cativa directori APIA din teritoriu avertizeaza ca Primariile nu reusesc sa elibereze documentele intr-un timp rezonabil, iar din aceasta cauza multi fermieri aleg sa nu mai depuna actele la Agentiile de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

„E un anumit regres, o reticenta in ceea ce priveste prezentarea fermierilor pentru depunerea cererii unice de plata. Anul acesta am intrat intr-o noua politica agricola comuna, exista niste conditii care par la prima vedere usor mai restrictive, dar nu sunt niste conditii exceptionale. Se intampina probleme la eliberarea adeverintei de la Primarii cu datele din registru agricol. Acolo sunt anumite impedimente pentru ca legislatia privind registrul agricol a avut o modificare chiar in aceasta perioada, primariile nu au avut aceste registre la timp primite. Mai mult decat atat, depunerea cererii unice s-a suprapus cu eliberarea atestatelor de producator si a carnetelor de comercializare. Toate aceste sarcini au cazut in sarcina administratiei publice locale”, declara Ovidiu Daniel Savasca, directorul APIA Mures, pentru StiriAgricole.ro.

Acesta afirma de asemenea ca timpul mult prea lung de asteptare in vederea eliberarii adeverintelor de la Primarie ii face pe multi fermieri sa renunte la depunerea cererilor unice de plata.

„Lumea e bulversata. La Primarii avem cele mai mari probleme, deoarece nu reusesc sa elibereze documentele in ritmul in care ar trebui. Am fost in teritoriu si oamenii asteapta multe ore. Daca fermierii trebuie sa stea toata ziua, va dati seama. Pe multi i-am auzit personal cand spuneau ca mai bine renunta decat sa stea 1-2 zile pana cand le este eliberata o adeverinta”, mai spune directorul APIA Mures.

O situatie putin mai buna se inregistreaza la Iasi, acolo unde procentul fermierilor care au depus cererea unica de plata ajunge la aproximativ 39%.

„La nivelul judetului, in ceea ce priveste prezentarea, suntem la aproximativ 39%. S-au prezentat pana luni 11.293 din 29.300 de fermieri. Suntem insa peste media nationala, cu vreo 2 procente. Este o situatie oarecum buna la noi pot spune”, declara Iulian Jitareanu, directorul APIA Iasi, pentru StiriAgricole.ro.

Termenul de depunere a cererilor unice de plata la APIA a fost prelungit si dupa 15 iunie 2015, termen stabilit initial ca data-limita de inregistrare a solicitarilor. 

Astfel, cererile pentru platile unice pot fi depuse inca 25 de zile calendaristice dupa data de 15 iunie, insa vor fi insotite de penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul daca ar fi depus cererea pana in termenul initial.

Printre modificarile aduse se numara si completarea definitiei utilizatorului de pasuni si fanete, aceasta incluzand in noua varianta fermierii care nu detin animale, dar desfasoara alte activitati agricole specifice categoriei de folosinta a pasunilor si fanetelor. In acest sens, Guvernul noteaza ca este evitata tratarea diferentiata a fermierilor in cazul accesarii de catre acestia a masurilor din cadrul noii politici agricole comune.

Pana acum aproximativ 331.000 de fermieri au depus cereri pentru platile unice din cei peste un milion de potential beneficiari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE