Primii pepeni de Dabuleni vor ajunge de saptamana viitoare pe mesele romanilor, gratie vremii foarte calde din ultima perioada, anunta producatorii de lubenite din Dolj. Printre nemultumirile fermierilor se numara pretul mic al pepenilor, dar si reticenta unor cumparatori fata de lubenite, pe care le cred mai degraba aduse din import.
„Noi am inceput recoltarea pepenilor, am avut noroc in acest an ca zona noastra nu a fost afectata de grindina. Sunt insa cativa producatori care nu au fost atat de norocosi. Din punct de vedere al productiei, pot spune ca la mine este cam aceeasi cu cea de anul trecut. Nici mai mult, nici mai putin. Pretul de inceput este de 1,50 – 1,30 lei, insa nu stiu daca se va mentine prea mult. Cea mai mare problema este cu pepenii din import. Si anul trecut am avut foarte mari probleme cu asta. O luna intreaga am vandut pepenii mei de acasa, din Dabuleni, si dupa aceea clientii mei de ani de zile ajunsesera sa-mi spuna ca nu sunt pepeni romanesti. Asta e singurul lucru de care imi e frica”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniela Iancu, care detine 5 hectare cu pepeni la Dabuleni.
Pentru un alt producator de lubenite din Dabuleni, recolta din acest an este mai mica cu un sfert decat cea obtinuta anul trecut, in principal din cauza variatiilor mari de temperatura de la inceputul primaverii.
„Cultura arata bine, dar o sa avem o productie mai mica decat in anii trecuti, din cauza diferentelor mari de temperatura pe care le-am avut. Ziua erau peste 20 de grade, iar noaptea aveam 4 grade. Estimez ca productia mea e cu circa 25% mai mica. Spre sfarsitul acestei saptamani o sa incepem sa recoltam pepenii. Anul asta se pare ca iesim pe 0”, ne-a declarat Nicu Bileru, un alt producator de lubenite din Dabuleni.
Agricultorul considera ca pretul cu care se vor vinde la inceput de sezon pepenii de Dabuleni va fi de circa 1 leu, in conditiile in care lubenitele din Grecia sunt comercializate la noi cu 90 de bani.
„Nu cred ca va da nimeni mai mult de 1 leu. Din pacate, si anul acesta ne confruntam cu pepenii din import, din grecia in mod special. Problema si mai grava e ca pe acestia, din import, li se pune eticheta de Dabuleni. Ar trebui sa fim mai uniti, sa ne asociem, ca sa discutam altfel. Noi insa nu reusim sa ne intelegem intre noi”, ne-a mai spus Nicu Bileru.
Producatorul doljean spune ca pentru a recunoaste pepenii romanesti este bine sa ne uitam dupa culoarea verde inchis, cat mai aproape de „negru”. „Cu siguranta cel negru la exterior e romanesc. Din Grecia sau Italia nu se aduc lubenite negre la exterior”, declara Nicu Bileru.
Brandul de „pepene de Dabuleni” a fost impus pe piata gratie soiului „Dulce de Dabuleni”, un pepene cu fructe mari de 5-8 kg, de forma glubuloasa, cu suprafata neteda, cu dungi mijlocii de culoare verde inchis si desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, rosu zmeuriu, cu gust placut, creat de specialistii Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dabuleni.
La Dabuleni exista peste doua mii de producatori de pepeni, care au o productie medie de circa 50 de tone la hectar. Anul trecut, lubenitele de aici s-au vandut si cu 30 de bani kilogramul, desi un producator investeste circa 4.000 de euro pentru infiintarea unui hectar.
Datorita solurilor nisipoase, bazinul horticol Dabuleni este cea mai importanta zona din tara in care se cultiva pepeni.