Producatorii de ciuperci acuza MADR de pierderea sprijinului cuplat

Facebook
Twitter

Asociatia Nationala a Producatorilor de Ciuperci din Romania (ANPCR) sustine ca oficialii din cadrul MADR sunt raspunzatori de pierderea sprijinului cuplat acordat producatorilor din acest sector, in valoare totala de peste 13 milioane de euro. Marul discordei pare sa fie metodologia de verificare a sumelor platite producatorilor de ciuperci, pe care APIA a considerat-o mult prea dificila.

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din Romania, Mihai Matei, precizeaza ca „proiectul de Ordonanta de urgenta pentru acordarea sprijinului cuplat a prevazut permanent sectorul producerii de ciuperci si precizarile venite de la Bruxelles nu au exclus de la acordare productia de ciuperci. Ba, din contra, ele contineau indicatii clare, referitoare la modul de întocmire a fisei solicitate pentru o mai buna întelegere a problemelor”.

Eugen Bajenaru, fostul presedinte al ANPCR, actual purtator de cuvant al Asociatiei sustine ca in luna martie Ministerul Agriculturii, impreuna cu APIA, agrease un proiect privind acodarea sprijinului cuplat, insa, in doar cateva zile, acesta a fost abandonat, in special dupa discutiile privind modul in care s-ar putea verifica platile oferite producatorilor de ciuperci.

„Am gasit anul trecut, impreuna cu ministerul, solutii pentru a beneficia de ajutorul cuplat. Am avut promisiuni din partea lor in acest sens. Noi am prezentat o situatie ampla despre acest sector. Am primit inclusiv de la Bruxelles un raspuns in care se aproba acest lucru. Am reusit sa punem la punct inclusiv cuantumul pentru sprijin, de 1.000 de euro pentru 100 mp. Lor li s-a parut ca sprijinul este foarte mare. Din pacate nu s-a inteles ca noi nu am cerut multi bani, ci ca aceasta cultura este in sine una intensiva. Acest sprijin ar fi trebui sa fie verificat de APIA, insa Agentia ne-a anuntat ca este mult prea complicat. Trebuiau facute niste particularitati pentru a verifica aceste plati. Am fi avut de masurat suprafata rafturilor, adica suprafata de cultura, cantitatea de compost si facturile emise si incasate. Cultura de ciuperci este insa mai complicata, deoarece lucram cu compost cu faze diferite, avem cicluri de cultura mai lungi sau mai scurte. Aici APIA a sarit in sus”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Eugen Bajenaru, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din Romania (ANPCR).

In doar cinci zile, sustin reprezentantii ANPCR, oficialii din MADR exclud posibilitatea oricarui sprijin financiar pentru producatorii de ciuperci.

„In prima faza, dispare din ordonanta de urgenta definitia ciupercariei ca activitate economica. Pe 23 martie a.c. se publica pe site-ul MADR o forma noua a Hotarârii de Guvern care, pentru prima data si fara nicio motivare, exclude sectorul nostru. Pe 25 martie, in Sedinta de Guvern, HG-ul este aprobat fara a fi supus în prealabil discutiilor, ceea ce contravine legii dialogului social nr. 62/2011. Pe 27 martie suntem invitati la MADR, chipurile la un astfel de“dialog social” pentru a dezbate documentele care fusesera deja aprobate. Cerem clarificari despre care se spune ca au fost trimise la Bruxelles de catre „reprezentantii ministerului” pe 26 martie, dupa aprobarea venita de la Guvern. Nu primim nici pâna azi raspunsuri la solicitarile noastre de a fi informati în legatura cu deciziile si hotarârile MADR legate de sector”, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata ministrului Agriculturii.

„Am rugat secretarul de stat din cadrul MADR, in 27 martie, sa ceara la Bruxelles clarificari privind posibilitatea acordarii sprijinului voluntar cuplat in sectorul de ciuperci. Mi-a promis ca se va face acest demers si ca voi primi un raspuns. Nu am primit niciun raspuns nici pana astazi”, mai precizeaza Eugen Bajenaru, fostul presedinte al ANPCR, actual purtator de cuvant al Asociatiei.

In prezent, un producator de ciuperci din Romania nu poate accesa niciun sprijin financiar din partea statului, sustine ANPCR.

„Nu primim absolut nimic. Niciun fel de sprijin. Absolut 0. Poate pentru motorina, dar cu ce ne ajuta pe noi? In absenta primirii sprijinului cuplat, proiectul de promovare deja aprobat de Bruxelles în valoare de peste 1,5 milioane euro nu se mai poate implementa. (…)”, mai sustin reprezentantii Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din Romania.

„Noi doream sa mergem in paralel cu cele doua finantari. Am pierdut asadar proiectul de promovare de la Bruxelles, in valoare de 1,5 milioane de euro, plus 2 milioane de euro pe an ori 6 ani de finantare. De aici suma de 13,5 milioane de euro. Este adevarat, Romania nu a pierdut decat cei 1,5 mil. de euro, pentru ca restul de 12 milioane au intrat la alte sectoare”, a mai precizat Eugen Bajenaru.

In Romania exista la ora actuala peste 100 de producatori de ciuperci, 95% din productia interna fiind vanduta in tara. Anual, in Romania se produc peste 20.000 de tone de ciuperci.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE