Zeci de hectare cultivate cu grau si porumb din Salaj, distruse de inundatii

Facebook
Twitter

Zeci de hectare cultivate cu grau, porumb si floarea-soarelui au fost distruse in nord-vestul tarii, dupa ce viiturile au lovit miercuri dimineata numeroase localitati din judetele Salaj, Satu Mare si Maramures. Meteorologii au emis un cod rosu de inundatii, valabil pana la ora 14:00.

„Dimineata a inceput sa creasca nivelul raurilor Crasna si Zalau. Avem probleme in special cu raul Crasna, deoarece canalele de secare nu mai pot regula apa, ramanand astfel pe terenul arabil. Sunt probleme in special pe lunca. Cele mai afectate culturi sunt graul in special, porumbul, floarea soareului, cat si legumele, cartofii. Momentan sunt colegii de la Apele Romane care gestioneaza aceasta problema. De asemenea, sunt mobilizate si cateva persoane din teritoriu pentru a pune saci de nisip in zonele in care digurile sunt mai joase”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Valentin Duca, directorul Directiei pentru Agricultura a judetului Salaj.

Inundatiile de miercuri nu sunt insa singurele probleme cu care s-au confruntat agricultorii din judetul Salaj.

„Luni dupa-amiaza, de la ora 15:30, in cateva localitati a cazut o grindina foarte puternica. Cred ca de 30 de ani nu am mai avut asa ceva. A facut prapad. Culturile de vie, de legume, pomi fructiferi, grau, orz, porumb sunt praf, efectiv trebuie reinsamantate”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, Valentin Duca, directorul Directiei pentru Agricultura a judetului Salaj.

In judetul Maramures, viitura de pe Barsau a provocat inundarea a peste 40 de case, conform prefectului Anton Rohian.

Pana la ora 14:00, hidrologii au emis o avertizare cod rosu pentru trei bazine hidrografice din judetele Satu Mare, Salaj si Maramures, unde se pot produce inundatii locale. De asemenea, conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie ce pot determina inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Pericol in bazinele hidrografice Maja, judetele Satu Mare si Salaj, Salaj, judetele Salaj si Maramures, si Barsau, judetul Maramures.

De asemenea, Agentia Nationala de Meteorologie a notat in cadrul prognozei agrometeorologice pentru perioada 26 Mai – 1 Iunie 2015 ca in zona de nord-vest a tarii va predomina instabilitatea atmosferica si ploile sub forma de aversa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE