Prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 Mai – 1 Iunie 2015. Ploi sub forma de aversa si izolat caderi de grindina, in majoritatea zonelor de cultura

Facebook
Twitter

In prima parte a acestei perioade va predomina o vreme in general mai rece decat in mod normal, dupa care, se va produce o incalzire treptata in evolutia regimului termic, in cea mai mare parte a tarii, informeaza Agentia Nationala de Meteorologie.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 8…18°C in primele zile ale intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C si 13…21°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 11…29°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4…18°C, la scara intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 14…23°C, optima desfasurarii proceselor de vegetatie la culturile de camp infiintate pana in prezent.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat de caderi de grindina in majoritatea zonelor de cultura, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 27 Mai – 1 Iunie 2015

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, in cea mai mare parte a Maramuresului, Olteniei, in vestul, centrul si sud-vestul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei. In Banat, Crisana, Moldova si pe suprafete extinse din Transilvania, Dobrogea, nord-estul, centrul, sud-vestul Munteniei si sud-estul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat chiar extrema.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, in Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia, local in sud-vestul si estul Dobrogei. Seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema se va semnaleaza in Banat, Crisana, Moldova si in cea mai mare parte a Dobrogei, vestul si centrul Transilvaniei si izolat in sud-vestul Olteniei, nord-estul si sudul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 27 Mai – 1 Iunie 2015

Pe ansamblu, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de camp si pomiviticole vor evolua in conditii normale pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, procesele vegetative fiind intensificate in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de alungire a paiului (40-100%), inspicare (10-100%) si inflorire (10-50%). Cultura de rapita se va afla predominant la inflorire (50-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%). Floarea-soarelui si porumbul vor parcurge rasarirea (30-100%), aparitia frunzei a 3-a (10-100%) si infrunzirea (5-10 frunze).

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va inregistra rasarirea (30-100%), precum si dezvoltarea primei perechi de frunze (4-7 frunze), iar la cartof predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire (30-100%) si formarea lastarilor laterali (10-50%).

Speciile pomicole isi vor continua cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cires se va putea inregistra coacerea fructelor si local inceputul recoltarii.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor si inflorire. In general, lucrarile agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc) se vor efectua in bune conditii, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 27 Mai – 1 Iunie 2015

  • Lucrari de combatere a buruienilor, bolilor si a daunatorilor in culturile de camp;
  • Fertilizarea faziala la speciile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, ferteilizari, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE