In contextul unui an viticol dificil, presarat cu numeroase fenomene meteo extreme (inghet, grindina, seceta), productia de struguri din acest an va fi cu circa 10-15% mai mica decat cea inregistrata anul trecut, spun specialistii in viticultura. De asemenea, vinurile romanesti vor deveni mai scumpe in contextul in care viticultorii au fost nevoiti in acest an sa aplice mai multe tratamente la vita de vie, din cauza presiunii mari a agentilor fitopatogeni.
„In acest an, productia va fi ceva mai mica, dar nu cu foarte mult, eventual cateva sute de kilograme la hectar, 10-15% fata de anul trecut. Acest lucru se intampla dupa un an de asemenea dificil, cand suprafetele viticole au fost batute de grindina. Este clar ca aparatul foliar a fost mai greu de refacut, noi, viticultorii, fiind nevoiti sa venim cu mai multe tratamente pentru a salva productie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Doina Damian, directorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi.
Cu toate ca productia din acest an va fi una mai redusa, specialistii viticoli apreciaza ca nu vor fi diferente foarte mari in ceea ce priveste calitatea vinului.
„A fost un an dificil pentru viticultura, pentru ca au fost multe fenomene extreme: inghet, grindina, bruma. De asemenea, au existat in acest an si perioade cu ploi torentiale si abundente. Intr-o zi au fost precipitatii cat intr-o luna. Apoi, aceste perioade s-au alternat cu cele de seceta. Bruma si inghetul au afectat in acest an anumite zone din Vrancea si Moldova. Din punct de vedere al productiei, putem spune ca anul acesta va fi una ceva mai redusa, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, calitatea se va mentine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Liliana Lucia Tomoiaga, directorul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj.
Productii si mai mici se vor inregistra la viticultorii care nu au reusit sa faca stropirile necesare impotriva agentilor patogeni. „In Transilvania, din cauza cantitatilor foarte mari de precipitatii, a fost o presiune mare a agentilor patogeni. Viticultorii care nu au reusit sa faca tratamentele la timp, nu vor avea din pacate productii prea bune, ci de maxim 3.000 kg/hectar. Cei care au avut capacitatea de a face stropiri pot ajunge pana la productii de 7.000 kg/hectar”, ne-a mai spus Dr. Ing. Liliana Lucia Tomoiaga.
„In zona, Pietroasele, Breaza, sunt suprafete viticole unde oamenii nu culeg nimic din cauza strugurilor care au fost afectati de boli. Unii privati au o afectare totala si nu vor culege mai nimic anul acesta”, ne-a declarat si Dr. Ing. Dumitru Elena, cercetator la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa – Buzau.
Nici pe plan european, productiile nu vor fi in acest an mai mari decat cele inregistrate in 2015. „Si Germania, Austria, Ungaria au fost afectate de fenomene extreme, prin urmare si in aceste tari productia va fi mai scazuta cantitativ, cat si calitativ fata de anul trecut”, apreciaza directorul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj.
Pentru a putea face fata presiunii agentilor patogeni, viticultorii sunt incurajati sa foloseasca soiuri rezistente, acestea putandu-se gasi inclusiv la Statiunea de Cercetare pentru Viticultura din Blaj.
„Exista numeroase soiuri rezistente la patogeni, care arata foarte bine intr-un an cu multe ploi. Plusul cel mai important este ca nu mai suntem nevoiti sa facem atat de multe tratamente. Poti sa obtii un vin de calitate si cu un pret mai scazut. Ar trebui sa promovam mai mult in Romania soiurile rezistente, pentru a reduce atat din poluarea plantei, cat si a mediului”, ne-a mai spus Dr. Ing. Liliana Lucia Tomoiaga.
In 2015, din cauza precipitatiilor abundente, productia de vin a Romaniei a fost de 4,093 de milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mica fata de cantitatea inregistrata in 2013, de 5,113 milioane de hectolitri, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).