Noi proteste se anunta in agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sindicalistii din Agentia Nationala Fitosanitara (ANF) si cei din Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor (ITCSMS) si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Bucuresti, afiliati la Agrostar, se pregatesc de proteste, daca in Legea salarizarii nu va fi aprobat un amendament prin care sa li se majoreze salariile cu 50% de la 1 iulie 2017.

„In perioada 2009-2017 aceste sectoare nu au beneficiat de nici o majorare salariala cu exceptia procentului de 10% acordat prin legea 293/ 2015 pentru personalul platit din fonduri publice, iar in proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice se mentin inechitatile salariale. Pentru eliminarea acestei discriminari, cerem aprobarea unui amendament prin care salariile sa fie majorate cu 50%. Consideram aceasta solicitare pertinenta, cu atat mai mult cu cat, impactul asupra bugetului ar fi de 3420 mii lei pentru semestrul al doilea al anului 2017, la Agentia Nationala Fitosanitara, si de 2498526 lei la ITCSMS, pentru sase luni, in acest din urma caz 46-50% fiind acoperite din venituri proprii”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Federatia Agrostar considera ca acceptarea amedamentului prin care salariile vor fi majorate cu 50% la aceste institutii, factorii politici responsabili inteleg importanta acestora si sunt sunt preocupati de siguranta alimentara a populatiei si de securizarea alimentara a României.

Totodata, trebuie luat in considerare faptul ca, in tot mecanismul de acordare a subventiilor in agricultura sunt implicate toate structurile din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Mai mult, s-a constatat faptul ca LEGEA-CADRU privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in forma adoptata de Senatul României, nu respecta principiul egalitatii, principiul importantei sociale a muncii, principiul stimularii personalului din sectorul bugetar, etc, principii care se regasesc in lege .

Mentionam ca ANF este singura institutie din tara care se ocupa de controlul calitatii legumelor, fructelor si cerealelor si de controlul fitosanitar in vederea depistarii si identificarii bolilor si daunatorilor la plante si produse vegetale, in special a organismelor de carantina, conditie esentiala pentru desfasurarea in siguranta a importurilor si exporturilor, dar si pentru protectia culturilor pe teritoriul tarii.

ITCSMS si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Bucuresti raspund de calitatea semintelor, samânta fiind prima veriga in lantul agricol, iar samânta certificata sta la baza productiilor mari si de calitate superioara.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 50.000 de membri, atât producatori agricoli, cât si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cât si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE