Usturoiul de Copalau se pregateste sa devina produs cu indicatie protejata in UE

Facebook
Twitter

Oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii au anuntat ca au fost demarate procedurile pentru atestarea „Usturoiului de Copalau” cu identitate geografica protejata in Uniunea Europeana, potrivit consilierul ministrului Agriculturii, Ionut Diaconeasa.

„Foarte importanta este promovarea acestor produse. Ne dorim sa fie o alternativa la ofensiva de marketing agresiva a multinationalelor, a marketurilor care au strategii foarte bine puse la punct si fonduri de investitii care le sustin in demersurile de promovare. Si noi vrem sa ne promovam produsele romanesti de calitate si sa le punem pe piata europeana acolo unde le este locul si ne dorim sa punem si o eticheta gastronomica judetului Botosani, pe langa eticheta culturala pe care deja o are”, a afirmat Diaconeasa, conform Agerpres.

Totodada, Botosaniul are incepute demersuri pentru inregistrarea ca produs cu indicatie geografica protejata a „Cascavalului de Saveni”.

„Suntem in topul national al produselor traditionale datorita specialistilor pe care ii avem la nivel Directiei Agricole si datorita potentialului din zona Botosani si ne putem mandri cu toate categoriile de produse, pe lapte, pe carne, pe panificatie, pe bauturi spirtoase si pe dulceturi de trandafiri”, a precizat directorul Directiei pentru Agricultura, Cristian Delibas.

Autoritatile locale din comuna Copalau au demarat, cu sprijinul Directiei pentru Agricultura, procedurile pentru inregistrarea usturoiului cultivat in localitate, ca produs cu indicatie geografica protejata.

Primarul din Copalau, Ciprian Ivanov, a declarat ca o treime dintre localnici se ocupa cu producerea si comercializarea usturoiului, aceasta cultura constituind pentru multi si unica sursa de venit. El spune ca in cel putin 400 de gospodarii din totalul celor 1.100 se intalneste celebrul usturoi.

„Vrem sa infiintam o cooperativa prin intermediul careia sa urmarim cresterea productivitatii si suprafetei cultivate, de la 45 sa ajungem macar la 100 de hectare in prima faza”, a afirmat Ivanov.

Acesta sustine ca va face demersuri pentru a obtine finantare in vederea unei capacitati de prelucrare a usturoiului, astfel incat acesta sa poate patrunde pe piata prin intermediul hipermarketurilor.

Localnicii spun de asemenea ca usturoiul de Copalau este 100% ecologic. Mai mult decat atat, acestia se arata dezamagiti de faptul ca piata este invadata de usturoi din import, de calitate slaba.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE