Usturoiul de Copalau ar putea deveni produs cu indicatie protejata in UE

Facebook
Twitter

Usturoiul de Copalau, un produs originar din comuna Copalau, judetul Botosani, ar putea deveni produs cu indicatie protejata in UE. Autoritatile locale, sprijinite de Directia pentru Agricultura, vor sa-i convinga pe oficialii europeni ca ustoriul lor merita aceasta distinctie.

Primarul localitatii, Ciprian Ivanov, considera ca usturoiul produs de localnicii din Copalau este unic in Europa prin proprietatile sale.

„Unicitatea usturoiului de Copalau este data de solul din zona si de semintele folosite. El are anumite proprietati care il fac sa fie apreciat de cei care il folosesc”, a declarat primarul Ciprian Ivanov, conform Agerpres.

De asemenea, directorul Directiei pentru Agricultura, Cristian Delibas, a declarat ca au fost demarate discutii cu autoritatile locale pentru acest proiect.

„Ei trebuie sa se uneasca intr-o forma asociativa, intr-o cooperativa, pentru a putea urma pasii de autorizare. Cred ca in cel mai scurt timp ne vom apleca asupra implementarii acestei scheme pe plan national si o vom inainta Uniunii Europene spre avizare ulterior’, a declarat, pentru Agerpres, Cristian Delibas.

Localnicii spun ca usturoiul de Copalau este 100% ecologic. Mai mult decat atat, acestia se arata dezamagiti de faptul ca piata este invadata de usturoi din import, de calitate slaba.

„La noi cultivatul usturoiului este o activitatea traditionala, din bunici, din strabunici. Si in alte zone se cultiva usturoi, dar ca la Copalau nu este nicaieri. Terenul este de asa natura. Eu cultiv un hectar, dar as cultiva si doua. Dar sa am unde sa il vand? Aduc usturoi din China, din Spania, toate prostiile, iar al nostru nu se vinde. Noi nu dam deloc ingrasamant. Dam doar gunoi de grajd toamna”, spune un localnic.

Primarul din Copalau sustine ca o treime dintre localnici se ocupa cu producerea si comercializarea usturoiului, aceasta cultura constituind pentru multi si unica sursa de venit, conform sursei citate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE