Ministrul Agriculturii a transmis o scrisoare comisarului Hogan privind ajutoarele fermierilor

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a transmis de curand o notificare Bruxelles-ului pentru a obtine acordul de implementare a programului „Carne de porc din fermele romanesti”, aprobat recent de Parlament.

„Programul de sprijin pentru carne de porc va iesi cat de curand. Cel ce va vorbeste nu face promisiuni. Eu trebuie sa pun in aplicare un program de guvernare si o fac urmarind minut de minut ce se intampla. Actul normativ a iesit din Parlamentul Romaniei cu aprobarea fortelor politice, cu o majoritate care a inteles rostul acestui program. Acum se afla in faza de promulgare, iar cel ce va vorbeste a transmis notificarea necesara la Bruxelles si o scrisoare catre comisarul Hogan pentru a ne explica de ce este necesar acest program”, a declarat Petre Daea, la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2017 organizata anual de LAPAR, potrivit Agerpres.

Seful MADR a mai precizat ca nu este posibil ca Romania, tara cu cea mai mare suprafata de porumb cultivata din UE sa aiba ca incarcatura< la porumb pe hectar nici doi porci grasi.

„Nu este posibil ca in Romania, tara cu cea mai mare suprafata de porumb cultivata din UE sa aiba ca incarcatura la porumb pe hectar nici doi porci grasi. Ce calcul economic ai putea sa faci in momentul in care faci o astfel de incarcatura pe unitatea de suprafata la aceasta specie, in conditiile in care suntem tributari atat in analiza balantei comerciale pentru ca importam foarte mult, in jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) si exportam porumb cu eforturi extraordinare si la preturi foarte mici? De aceea conceptul nostru in acest domeniu este zootehnizarea agriculturii tarii romanesti. Altminteri, nu puteti ajunge unde va doriti si unde ne dorim noi. Motiv pentru care astept sa punem in practica acest act normativ”, a mai spus Daea.

Intrebat daca de aceste ajutoare va beneficia si Liviu Dragnea, seful MADR a raspuns: „Orice fermier din Romania, indiferent cum il cheama, indiferent ce varsta are, daca se incadreaza in conditiile pe care le-am prezentat in actul normativ”.

In ceea ce priveste motivul pentru care au scazut efectivele de animale, inclusiv cele de porci, ministrul Agriculturii a afirmat ca nu s-a dat atentia cuvenita zootehniei.

„Au scazut efectivele pentru ca nu s-a dat atentie la zootehnie, la porcine. Aceasta specie nu a avut sprijin si a prins si o conjunctura nefavorabila pe piata: se stie de embargoul cu Rusia, se stie si de concurenta de pe piata externa, de faptul ca producatorii de suine din alte tari au sprijin, iar in Romania nu exista. Astfel, o parte din producatorii de porci au parasit activitatea, din 357 de fermieri care aveau spatii zootehnice pe care le ingrijeau si le populau, acum mai sunt 257. Daca mai stam mult si nu intervenim cu o solutie in domeniu ramanem si fara aceste capacitati de productie”, a raspuns Petre Daea.

Conform documentului, ajutorul de stat prevazut la art.2 se acorda producatorilor de carne de porc organizati ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • a) detin exploatatii inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor, astfel cum e prevazut in Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • b) au livrat si au clasificat porci grasi in abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, cu modificarile si completarile ulterioare;
    Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro, producatorii de carne de porc trebuie sa livreze si sa clasifice in abatoare autorizate, minimum 600 si maximum 100.000 capete de porci grasi/an per exploatatie. Exploatatiile care detin mai mult de 100.000 de capete intra in program numai cu maxim 100.000 porci grasi livrati la abator si clasificati.

Se acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grasi, intrati in exploatatia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati si clasificati in abatoare autorizate.

In cadrul Programului carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro, un producator de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 si maximum 250 pachete de sprijin/an.

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, beneficiarii prevazuti la art. 5, depun, anual, la directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, pe a carei raza teritoriala se afla exploatatia inregistrata sau exploatatia cu cel mai mare numar de animale, o cerere de inscriere in Programul carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro, denumita in continuare cerere, al carei model este prevazut in anexa nr.1, prin care solicita inregistrarea in Registrul unic al Programului carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro, insotita de urmatoarele documente:

  • a) imputernicire/procura notariala si o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
  • b) copie a certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, precum si copie a BI/CI al/a imputernicitului persoana fizica, dupa caz;
  • c) dovada cont activ banca/trezorerie.

Dupa inscrierea in Programul carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro, in termen de 5 zile lucratoare, beneficiarii anunta reprezentantul DAJ, ca detine in exploatatie purcei cu o greutate de maxim 30 kg, in vederea efectuarii controlului la fata locului, si depune urmatoarele documente:

  • a) copie a cardului de exploatatie sau documentul eliberat de DSVSA la inregistrarea exploatatiei in RNE care contine codul exploatatiei si datele proprietarului exploatatiei, asa cum este definit in Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • b) documentul de intrare a porcilor in exploatatie care sa ateste greutatea de maxim 30 kg/cap, respectiv formular de miscare/document de achizitie.

Programul carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro se desfasoara pe perioada 2017 – 2020.

Ajutorul de stat se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Plafoanele anuale se aproba prin hotarare a Guvernului. Suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in anul 2017 este echivalentul a 86 milioane euro, si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017.

Legea urmeaza sa intre in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte.

Romania importa circa 230.000 tone porci si carne de porc (circa 30.000 tone porci vii si 200.000 to carne de porc), in valoare de circa 350 milioane euro si exporta circa 4000 to carne si produse din carne de porc.

Potrivit cifrelor oficiale, efectivul de suine din Romania este de circa 4,2 milioane capete. Din acest punct de vedere, tara noastra se pozitioneaza pe locul 9 in Uniunea Europeana, dupa Germania, Spania, Franta, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia si Belgia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE