Dupa aproape trei ani de la infiintare, Bursa de Cereale Corabia, singura din tara, nu a reusit sa tranzactioneze nici macar un kilogram de produse agroalimentare.
Cei care au initiat proiectul spun ca de vina pentru situatia creata este legislatia actuala, care nu obliga nici producatorii si nici depozitarii sa utilizeaza bursa in tranzactionarea cerealelor.
„Din pacate, legislatia nu este facuta in asa maniera incat sa incurajeze fermierii sa utilizeze bursa de cereale. Si acum, cei care depoziteaza, cat si samsarii, cumpara cerealele la colt de strada, mai avantajos decat daca le-ar cota la bursa producatorii. Acestia din urma sunt insa cei care pierd din afacerea asta”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marin Paraschiv, director executiv Bursa de Cereale Corabia.
Investitia in Bursa de Cereale Corabia se ridica la 1,8 milioane de euro si ar fi trebuit sa vina in sprijinul agricultorilor din sudul tarii.
„E un proiect frumos si bun, dar nu s-a tranzactionat nimic pana acum. Am asteptat sa listeze la bursa producatorii sau depozitarii, insa in 2 ani de zile nu a venit nimeni, desi am facut destul de multa publicitate si in media etc. Acum se preconizeaza sa se tranzactioneze cu alte produse decat cele agricole”, a mai spus Marin Paraschiv.
Constructia Bursei de Cereale Corabia se intinde pe circa 1.000 de metri patrati, chiar pe malul Dunarii. Bursa este dotata inclusiv cu un laborator modern pentru analiza cerealelor. In lipsa de clienti, o parte din cladirea Bursei a fost data spre inchiriere unor ONG-uri.
„Avem vreo trei chiriasi, mai exact niste centre de consultanta in realizarea proiectelor finantate din fonduri europene”, ne-a mai spus directorul executiv Bursa de Cereale Corabia.
Acesta a mai declarat ca Ministerul Agriculturii a fost informat despre probleme si ca se asteapta gasirea unor solutii la nivel guvernamental.
Proiecul Bursei de Cereale de la Corabia apartine Consiliului Judetean Olt, care a contribuit cu jumatate din suma, restul sumei provenind din fonduri europene si de la Guvern.